Baklagil allerjisi olan çocuk hastaların klinik bulgularının değerlendirilmesi
Clinical syptoms in pediatric patients with legumes allergy
  1. Tez No: 499050
  2. Yazar: ZELİHA YANGINLAR BROHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: baklagil allerjisi, bakla, barbunya, besin allerjisi, bezelye, fasulye, mercimek, nohut, soya, yer fıstığıClinical Syptoms in, Legumes allergy, Beans, Broad bean, Chickpea, Food Allergy, Kidney bean, Legumes Allergy, Lentile, Pea, Peanut
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Baklagiller Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Ortadoğu, Asya ve ülkemizde yaygın olarak tüketilmekte olan bir besin grubudur; buna paralel olarak alerjik reaksiyonlarına da sıkça rastlanmaktadır. Buna karşın ülkemizde ve dünyada baklagil allerjileri hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda baklagil alerjisinin sıklığı, klinik özellikleri, eşlik eden besin allerjileri, alerjik hastalıklar ile prognozu hakkında bilgi sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmamızda Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Allerji Kliniği'nde 2010-2017 yılları arasında baklagil allerjisi nedeni ile izlenen hastaların klinik özellikleri, laboratuvar bulguları ve prognozu değerlendirildi. Tespit edilen 41 hastanın 4'ünde eşlik eden immün yetmezlik olduğu için değerlendirme dışında bırakıldı. Çalışmaya dahil edilen 37 hastanın yaş ortancası 7 (2,1-15,5) yıl ve 29'u (%78,3) erkekti. Hastaların 21'inde (%56,8) yer fıstığı, 16'sında (%43,2) mercimek, 13'ünde (%35,1) nohut, 6'sında (%16,2) bezelye, 5'sinde (%13,5) fasulye, 2'sinde (%5,4) bakla, 1'inde (%2,7) barbunya allerjisi vardı. On üç hastada (%35,1) birden fazla baklagile karşı alerjik reaksiyon vardı. 6 hastada (%16,2) 2 baklagil; 3 hastada (%8,1) 3 baklagil, 2 hastada (%5,4) 4 baklagil, 1 hastada 5 baklagile (%2,7) ve 1 hastada (%2,7) 6 baklagile karşı allerji tespit edildi. Çoklu baklagil allerjisi olan 13 hastanın 10'nunda (%77) mercimek ve nohut; 6'sında (%46) mercimek ve bezelye; 4'ünde (%31) mercimek ve yer fıstığı allerjisi vardı. Hastaların 32'sinde (%86,4) baklagil olmayan en az bir besine karşı allerji tespit edildi. Baklagil allerjili 37 hastamızda 64 farklı allerjik reaksiyon tanımlandı. Otuz iki hastada (%50) ürtiker ve/veya anjiyoödem, 23 hastada (%35,9) anafilaksi, 5 hastada (%7,8) atopik dermatit, 3 hastada (%7,8) eozinofilik özefajit ve 1 hastada (%1,5) besin ilişkili enterokolit olarak tanımlandı. Hastaların 13'ünde (%35,1) astım, 9'unda (%24,3) alerjik rinit vardı. Hastalarımızın 18'inde (%48,6) bir aeroallerjen ile atopi vardı. Polen 17 (%45,9), hayvan tüyü 6 (%16,2), ev tozu akarı 4 (%10,8), küf mantarı 2 (%5,4), hamam böceği bir hastada (%2,7) tespit edildi. Tek baklagile karşı allerjisi olan 24 hastanın 14'ünde (%58,3) baklagil allerjisinde düzelme oldu. Tolerans gelişen hastaların 7'sinde (%29,1) yer fıstığı, 4'ünde (%16,6) mercimek, 3'ünde (%12,5) nohutla besin allerjisi vardı. Birden fazla baklagil ile allerjisi olan 13 hastadan, 2 hastada allerjik oldukları baklagillerin tümüne karşı tolerans gelişti. Sonuç: Yer fıstığı ve mercimek çalışmamızda allerjiye en sık neden olan baklagillerdi. Hastalarda baklagil olmayan besinlerle allerji oranı yüksekti. Tek baklagile karşı allerjisi olan hastaların %58,3'ünde klinik bulgular düzeldi.
Özet (Çeviri)
Legumes are a commonly consumed food group within the Mediterranian region, Middle East, Asia and Turkey. Allergic reactions to legumes are seen frequently but there is a lack of studies on allergic reactions to legumes. In this study we aimed to gain knowledge about frequency of legumes allergy, its clinical manifestations, cross food allergies and prognosis. In our study we evaluated the patients who were followed up with legumes allergy from 2010 to 2017, their clinical features, laboratory findings and prognosis at University of Health Sciences, Ankara Child Health And Diseases, Hematology, Oncology Training Research Hospital. Four of the 41 patients were excluded from the study due to their accomponying immune deficiency. The 37 patients who were enrolled to the study showed a median age of 7 (2,1-15,5) year and of them 29 (%78,3) were male. Twenty one (56,8%) patients had peanut allergy, 16 (43,2%) patients had lentile, 13 (35,1%) chickpea, 6 (16,2%) pea, 5 (13,5%) beans, 2 (5,4%) broad bean, 1 (2,7%) kidney bean allergy. Thirteen (35,1%) patients were allergic to more than one legumes. Of these 6 (16,2%) patients were diagnosed as synchronous allergic to 2 legumes; 3 (8,1%) patients synchronous allergic to 3 legumes; 2 (5,4%)patients synchronous allergic to 4 legumes; 1(2,7%) patient synchronous allergic to 5 legumes and 1(2,7%) pateint synchronous allergic to 6 legumes. Thirteen patients who had multiple legumes allergy, of them 10 (%77) had lentile and chickpea allergy, 6 (46%) had lentile and pea allergy, 4 (31%) patients had lentile and peanut allergy together. Thirty two (86.4%) patients had allergy to at least one non legumes food. In 37 legumes allerjic patients we identified 64 allerjic reactions. Legumes allergy was presented in different clinical features; urticaria and angioaedema in 32 (50%) patients, anaphylaxis in 23 (35,9%) patients, atopic dermatitis in 5 (7,8%) patients, eosinophylic easophagitis in 3 (7,8%) patients and as food related enterocolitis in 1 (1,5%) patient. Thirteen (35,1%) of the patients had asthma, 9 (24,3%) had allergic rhinitis. Eighteen (48,6%) patients displayed athopy to an aeroallerjen. Polen allergy was found in 17 (45,9%), animal fluff allergy was found in 6 (16,2%), mite allergy was found in 4 (10.8%), mold allergy in 2 (5,4%) and cockroach allergy was found in 1 (2,7%) patient. Fourteen (58,3%) of the 24 patients with single legume allergy showed improvement. The patients who developed tolerance, of these 7 (29,1%) had peanut allergy, 4 (16,6%) had lentile allergy and 3 (12,5%) had chickpea allergy. Two of the 13 patients who were allergic to multiple legumes displayed tolerance to all the legumes they were allergic to. Results: Peanut and lentile were the most frequent legumes that displayed allergic reactions in our study. In these patients the rate of allergy to non-legumes food is high. In patients who were allergic to a single legumes the sypmtoms were ameliorated in 58,3%.