Yumurta alerjisi olan hastalarda doğal seyir ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
The natural history of egg allergy and determination of the effective factors
- Tez No: 503843
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yumurta alerjisi, besin alerjisi, çocuk, prognoz, tolerans, Egg allergy, food allergy, children, prognosis, tolerance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YUMURTA ALERJİSİ OLAN HASTALARDA DOĞAL SEYİR VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş- Amaç: Yumurta alerjisi çocukluk çağı besin alerjileri arasında inek sütünden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Hastaların çoğunda zaman içerisinde tolerans gelişmekle birlikte bazı hastalarda persistan seyredebilmektedir. Bu çalışmanın amacı yumurta alerjisi tanısı ile izlenen hastaların; sosyodemografik özellikleri, klinik özellikleri, laboratuvar değerleri, izlemlerinde tolerans gelişme durumları ve tolerans gelişmesi üzerine etki eden faktörleri belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Alerji Kliniği'nde yumurta alerjisi tanısı ile en az 6 ay süre ile izlenen ve 2 yaşını doldurmuş olan 173 hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, yumurta tüketimi ile ortaya çıkan semptomları, semptom başlama yaşı, tanı yaşı, tanı anında ve izlemde klinik ve laboratuvar bulguları veri toplama formuna kaydedilmiştir. Tolerans gelişme durumu ve tolerans gelişme zamanı değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 120 (%69)'si erkek, 53 (%31)'ü kız idi. Hastaların semptom başlama yaşı ortancası 4 ay (minimum:1 ay- maksimum:24 ay), tanı alma yaşı ortancası 7 ay (minimum:2 ay- maksimum:65 ay), ortalama anne sütü alma süresi 189.7 ay (minimum:9.5 ay- maksimum:24 ay), ek gıda alımına başlama yaşı ortancası 6 ay (minimum:2 ay- maksimum:12 ay), son kontroldeki yaş ortancası 28 ay (minimum:9 ay- maksimum:109 ay) olarak saptandı. Hastaların %38'sinde ailede alerjik hastalık öyküsü vardı. Hastaların başvuru semptomlarına bakıldığında %97.1 deri, %6.4 gastrointestinal sistem ile ilgili semptomlar olduğu, hastaların %3.5'inde de anafilaksi olduğu görüldü. Hastaların %45.1'inde yumurta alerjisinin yanında ek besin alerjisi olduğu görüldü. Bunlardan en sık eşlik eden besin alerjisi %47.4 sıklık ile süt olarak saptandı. Bunu %8.7 baklagil, %8.1 kuruyemiş ve %6.4 buğday alerjisi izliyordu. Reaksiyon türüne göre sınıflandırıldığında hastaların %78.6'sında miks tip, %20.2'sinde IgE aracılı %1.2'sinde ise non-IgE aracılı besin alerjisi saptandı. Miks tip besin alerjisi olan hastaların çoğunluğunu %76.9 sıklıkla atopik dermatiti olan hastalar oluşturuyordu. Hastaların ortalama 23.516.9 aylık izlem süresi sonunda %36.4'ü 2 yaşına kadar, %78.6'sı 5 yaşına kadar toplamda %83.2'sinde tolerans gelişmiştir. Alerjisi devam eden 29 (%16.8) hastanın 11 (%6.4)'i fırınlanmış yumurta tüketebilirken 18 (%10.4) hastanın yumurtayı hiçbir formda tolere edemediği görüldü. Tolerans gelişen ve alerjisi devam eden hastalar karşılaştırıldığında başvuru yumurta spesifik IgE değerlerinin yüksek olması, eşlik eden baklagil ve kuruyemiş alerjisinin olması ve anafilaksi olmasının yumurta alerjisinin persistan seyretmesinde etkili olduğu görülmüştür. Başvuru yumurta spesifik IgE düzeyi yüksek olan hastalarda daha yüksek oranda yumurta alerjisinin persistan seyrettiği görülmüştür (p=0.012, OR: 1.052, %95 güven aralığı 1.011-1.096). Sonuç: Çalışmamızda yumurta alerjisi olan 173 hastanın 144 (%83.2)'ünde tolerans gelişmiştir. Başvuru spesifik IgE düzeylerinin yüksek olması yumurta alerjisinin persistan seyretmesinde etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NATURAL HISTORY OF EGG ALLERGY AND DETERMINATION OF THE EFFECTIVE FACTORS Introduction- Purpose: Egg allergy is the second most common food allergy type in children after cow's milk allergy. Although most of the patients develop tolerance through time, in some patients egg allergy persists for along time. The purpose of this study is to investigate the tolerance building processes and the factors influencing tolerance building based on sociodemographic and clinical features, lab and diagnostic test findings pertaining to patients diagnosed with egg allergy. Method: The study involved 173 patients, who are two years old (and above), diagnosed with egg allergy and are observed for at least six months at Medical Science University Ankara Pediatrical Hematology and Oncology Training and Research Hospital Infant Allergy Clinic. Sociodemograpic features of the patients, symptoms about egg consumption, symptoms onset age, age of diagnosis, clinical findings at diagnosis and during observation were recorded in data collection questionnaires. Tolerance development status and tolerance development time were assessed. Results: A total of 173 patients studied and there were 120 (69%) male subjects and 53 (31%) female subjects. The median age of symptoms onset was 4 months (minimum:1 month- maximum:24 months), the median age of egg allergy diagnosis was 7 months (minimum:2 months- maximumu:65 months), the average time of breastfeeding was 189.7 months (minimum:9.5 months- maximum:24 months), the median age of food suplement start 6 months (minimum:2 months- maximum:12 months) and the median age of final visit was 28 months (minimum:9 months- maximum:109 months). 38% of the patients had history of allergic disease in an immediate family member. When symptoms onset were observed 97.1% of the patients had skin symptoms, 2.9% about gastrointestinal system and 3.5% of the patientes had anaphylaxis. About the other food allergies, 45.1% of the patients had an other food allergy. It was observed that the most commonly accompanying allergen was cow's milk, with a frequency of 47.4 %. Respectively, the other food allergy frequences were 8.7% legumes, 8.1% nuts and 6.4% wheat. Among the patientes with egg allergy, 78.6% had mixed type hypersensitivity, 20.2% had IgE mediated hypersensitivity and 1.2%% had non-IgE mediated hypersensitivity reactions. Among the mixed type hypersensitity patints, the most common symptom was atopic dermatitis (76.9%). At the end of a mean follow-up 23.516.9 months, 36.4% of the patients developed tolerance by age 2 years, 78.6% by age 5 years. Totally 83.2% of the patients developed tolerance. Among the 29 patients with persistent egg allergy, 11(6.4%) patients were able to consume baked egg, the other 18 (10.4%) patients unable to comsume egg in any form. Compared the patients with tolerance and persistent allergy, patients with anaphylaxis, accompanied by leguminous and nuts allergies and with higher egg specific IgE levels were associated with persistant course. Higher rates of persistance building were seen among patients with high entry specific IgE value (p=0.012, OR:1.052, %95 confidence interval 1.011-1.096). Conclusion: In our study, 144 (83.2%) of 173 patients with egg allergy developed tolerance. The presence of anaphylaxis, accompanied by legumes and nuts allergy and high specific IgE levels at the time of diagnosis were found to be effective in persistance of egg allergy.