Elektif diz protezi uygulanan hastalarda, epidural volüm genişletilmesinin hiperbarik bupivakainle uygulanan spinal blok üzerine etkisi
The influence of epidural volume expansion on spinal block with hyperbaric bupivacaine for elective knee artroplasty
  1. Tez No: 499127
  2. Yazar: ERTAÇ ÖZEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. FULYA YILMAZ DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: total knee artroplasty, combined spinal epidural anaesthesia, epidural volume extension
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş: Kombine spinal epidural tekniğe ilave olarak epidural volüm uygulanması, intratekal olarak uygulanan düşük doz ilacın etkisinin, epidural yoldan uygulanan salin ile güçlendirilmesidir. Bu çalışmanın amacı 10 mg intratekal hiperbarik % 0.5 bupivakain uygulamasından sonra epidural yoldan uygulanan 10 ml salinin, sensoryal ve motor blok üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmanın dizaynı: Prospektif, randomize, çift-kör olan çalışma, üniversite hastanesinin operasyon odasında yürütülmüştür. Rejyonal anestezi altında, elektif olarak total diz artroplastisi yapılan ASA I ve II olarak değerlendiren 80 hasta (> 18 yaş) araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Hastane Etik Kurulu onayı ve yazılı bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra, 80 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı (n = 40). Kombine spinal epidural teknik kullanılarak, Grup 1' deki olgulara 10 mg spinal hiperbarik% 0.5 Bupivakain, Grup 2' deki olgulara önce 10 mg spinal hiperbarik % 0.5 Bupivakain, ardından epidural kateter yoluyla 10 ml salin uygulandı. Gruplara kör olan bir anestezist tarafından, sensoryal blok seviyesi pinprick yöntemiyle, motor blok seviyesi Bromage skoruna göre, anestezi uygulamalarından sonra ilk 30 dakika 3 dakikada bir, intraoperatif dönemde ve derlenme döneminde 15 dakikada bir değerlendirdi. Sonuçlar: Yeterli bloğa ulaşma zamanı (Sensorial blok T10 ve Bromage skoru 2-3) Grup 2'de ve Grup 1'de anlamlı olarak daha kısadır. İntraoperatif dönemde sensoryal blok düzeyleri Grup 2'de Grup 1'e göre anlamlı derecede yüksektir. Maksimum sensoryal blok düzeyi Grup 2' de Grup 1' e göre anlamlı olarak daha yüksektir. T10 düzeyine sensoryal blok regresyonu Grup 2'de Grup 1'den anlamlı olarak daha uzundu. Grup 1'deki 3., 6. ve 9. Dakikalardaki motor blok skalası değeri Grup 2'ye göre anlamlı olarak düşüktür. Sonuç: Bu çalışma kombine spinal epidural tekniğinin bir parçası olarak, epidural kateterden 10 ml salin uygulanarak gerçekleştirilen epidural volüm genişlemesinin, total diz artroplastisinde operasyon için daha hızlı cerrrahi için anestezi sağlamasında, operasyon süresince de daha yüksek duysal blok ve daha uzun motor bloğu sağlayarak yararlı olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Epidural volume extension via a combined spinal–epidural is the enhancement of a small-dose intrathecal block by an epidural injection of physiological saline solution. The aim of this study was to evaluate the sensory and motor block characteristics of epidural volume extension with 10 ml epidural saline after 10 mg intrathecal hyperbaric 0.5 % bupivacaine. Setting And Design: This prospective, randomized, double-blind study was conducted in a operation room setting of a university hospital. Eighty patients (>18 years) of ASA I and II physical status electively undergoing total knee artroplasty under regional anaesthesia were investigated. Material and Metods: After hospital Ethics Committee approval and written informed consent, 80 patients were allocated randomly, into two groups (n=40). Using the combined spinal-epidural technique, Group 1 received 10 mg of spinal hyperbaric 0.5% Bupivacaine and Group 10 mg of spinal hyperbaric 0.5% Bupivacaine subsequently followed by 10 ml of Normal Saline through the epidural catheter. An anaesthetist blinded to theanaesthetic solution injected examined the level of analgesia by the pinprick method and motor block with the modified Bromage scale 3 minutes interval for 30 min after subarachnoid injection, during the intraoperative period and subsequently every 15 min during the recovery period. Results: Time to reach adequate block (Sensorial block T10 and Bromage score 2-3) was significantly shorter in Group 2 and than in Group 1. During the intraoperative period, sensory block levels were significantly higher in Group 2 than in Group 1. Peak sensorial level was significantly higher in Group 2 than Group 1. Sensoryal block regression to T10 level was significantly longer in Group 2 than Group 1. The motor score was significantly lower at 3th, 6th and 9th minutes in Group 1 than Group 2. Conclusion: This study demonstrates a benefit in using epidural volume extension with 10 ml saline, as a part of a combined spinal epidural technique by providing earlier adequate block, higher sensorial block and longer motor block during the operation period in total knee artroplasty.