İmmun trombositopenik purpura tanılı çocuklarda intravenöz immunoglobulin tedavisini etkileyen prognostik faktörler ve tedavinin kronikleşme üzerine etkisi
Prognostic faktors affecting intravenous immunglobulin therapy in children diagnosed immune thrombocytopenic purpura and effect of treatment on chronicity
  1. Tez No: 499128
  2. Yazar: KADRİYE NİL DÖLÇEL
  3. Danışmanlar: UZMAN EMİNE TÜRKKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: immun trombositopeni, çocuk, IVIG, prognostik faktörler
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: İmmun Trombositopeni (İTP) tanılı çocuklarda intravenöz immunoglobulin tedavisini etkileyen prognostik faktörler ve tedavinin kronikleşme üzerine etkisi belirlenmek istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2010-2016 yılları başvuran 3 ay- 16 yaş arasındaki 80 hasta değerlendirilmiştir. Her hastanın cinsiyeti, yaşı, tanı öncesindeki enfeksiyon ve aşılanma öyküsü, kanama bulguları, tanı anındaki laboratuvar değerleri, tedaviye yanıt süresi, 1 yıl sonraki trombosit değerleri incelenmiştir. Bulgular: Toplamda 80 hasta çocuğun sosyodemografik ve laboratuvar özellikleri değerlendirildi. Çocukların yaş ortalaması 71,40±46,18 ay idi. Olgularımızda erkek/kız oranı 1,0 olarak tespit edildi. Vakalarımızın 32 tanesinde (%53.33) başvurudan önceki 6 hafta içinde, viral enfeksiyon hikayesi vardı. Akut İTP' lerin %11 inde trompositopeni gelişmeden önceki 6 hafta içinde aşı olma öyküsü varken kronik İTP 'lerde son 6 hafta içinde aşı öyküsü saptanmadı. Akut İTP 'lerin 22 olgu ile en çok sonbahar aylarında , kronik İTP' lerin 7 olgu ile daha çok kış ve yaz aylarında tanı aldığı görüldü. Tüm hastaların ortalama trombosit sayıları,WBC, MPV, PDW, PCT, CRP, PT, aPTT değerleri değerlendirildiğinde benzer sonuçlar elde edildi (p>0.05). Sonuç: İmmun Trombositopeni'de kronikleşmeyi ön görebilmek için demografik özellikler, klinik bulgular, laboratuvar bulguları ve tedavi şekillerinden ziyade otoantikorlar ve immun trompositopeninin genetik mekanizmalarına yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Main purpose of this study is to evaluate the prognostic faktors affecting intravenous immunglobulin therapy in children diagnosed immune thrombocytopenic purpura and effect of treatment on chronicity. Materials and Methods: 80 patients who are 3 months-16 years old children diagnosed with immune thrombocytopeni during 2000-2016 were included in this study. The gender of each patient, age, history of infection and vaccination before diagnosis, bleeding findings, laboratory values at diagnosis, duration of response to treatment, and thrombocyte counts after 1 year were examined. Results: Sociodemographic and laboratory characteristics of totally 80 children were evaluated. The average age of children was 71,40±46,18 month. In our cases, the ratio of male to famale was 1,0. Thirtytwo of our cases (53.33%) had a history of viral infection within 6 weeks prior to admission. 11% of acute ITPs had a story of vaccination within 6 weeks prior to thrombocytopenia, whereas no vaccination was detected within 6 weeks of chronic ITP. Akut ITPs were diagnosed with 22 cases in autmn at most, and chronic ITPs were diagnosed with 7 cases in winter and summer months. Similar results were obtained when tthe mean platelet counts, WBC, MPV, PDW, PCT, CRP, PT, aPTT values of the all patients were evaluated. Conclusion: We need further studies on the genetic mechanism and autoantibodies in immun thrombosytopenia than demografics, clinical findings, laboratory findings and treatment modalities to predict chronicity in immune thrombocytopenia. Keyword: immune thrombocytopenia, childhood, IVIG, prognostic factors