Milliyetçiliğin üretim ilişkileriyle inşası: Çay tarım-sanayi, devlet ve toplum
The construction of nationalism via relations of production: Tea agriculture-industry, state and society
- Tez No: 499591
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, çay, üretim ilişkileri, devlet, toplum, Nationalism, tea, relations of production, state, society
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Milliyetçiliğin ana akım tarihsel çalışmaları devletin ideolojik aygıtlarının işlevselliğini vurgular ve milliyetçiliğin inşasını daha çok“yukarıdan/ siyasal”bir müdahale olarak ele alır. Ancak bu değerlendirmeler kitleleri edilgenleştirirken“sıradan insanların”milliyetçiliğe neden tutkuyla sarıldıklarını açıklamada boşluklar bırakır. Bu araştırma milliyetçiliğin inşasında devletin ideolojik aygıtlarının önemini reddetmez. Bununla birlikte milliyetçiliğin sadece siyasal bir inşa süreci olarak değil aynı zamanda maddi üretim ilişkileri aracılığıyla da geliştirildiğini iddia etmektedir. Milliyetçiliği, devletin maddi üretim ilişkilerinde üstlendiği rolün analiziyle, anlamayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. Milliyetçiliğin omurgası olan devlete itaat ve bağlılık düşüncesinin gelişimini anlamak için maddi üretim ilişkileriyle inşasına odaklanılmaktadır. Araştırmada ampirik bulgular tezin iddialarının somutlaştığı çay tarım ve sanayinin tarihsel süreci içerisinde teorik çerçeveyle birlikte sunulmaktadır. Araştırma; bulgularını hem Rize'de gerçekleştirilen bir saha araştırması hem de arşiv çalışmasıyla ortaya koyarak, Rize'de çay tarım ve sanayinde, devletin maddi üretim ilişkilerindeki etkin rolünün; milliyetçiliğin omurgası olan devlete itaatin kalıcılaşması ve ulus devletin ideolojisi milliyetçiliğin toplumsallaşmasında da belirleyici olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The studies on nationalism typically highlight the effective and functional role of the ideological apparatus of the state and conceives the construction of nationalism as an intervention of politics from above. Nevertheless, such evaluations could not fully explain how“ordinary people”embrace nationalism passionately, attributing a passive position to masses. This dissertation by no means denies the significance of the state's ideological apparatus. However, it also asserts that nationalism is not only a process that merely develops as a political construction, but it is also a process that develops through material relations of production. By this way the thesis aims to understand and explain nationalism through an analysis of the role that state plays in relations of production. It focuses on the construction of the relations of production in order to grasp the emergence of the sentiment of allegiance and subservience to the state, an element which is at the core of nationalist ideas. The research substantiates these arguments through a fieldwork carried out in Rize as well as an archival research where it is found that relations of production in Rize's tea farming and industry and the role of the state in this relations of production has played a constitutive role for the consolidation of the allegiance to the state and popularization of nationalist sentiments in this city.