Deneysel amaçlı esnek sera kontrolü
A Flexible system for controlling greenhausee
  1. Tez No: 50030
  2. Yazar: AYHAN İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobilgisayarlı kontrol, . Sera, Klimatik kontrol
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde endüstride yaygın olarak kullanılan mikrobilgi sayar tabanlı uygulamalar günlük hayatımızın hemen her alanına girmiştir. Bu uygulamada da sera kontrolü için 6 bitlik mikro bilgisayar tabanlı sistem kullanılmıştır. Sera, kültür bitkilerinin mevsimleri dışında yetiştirilmelerine olanak sağlayan yapay yetiştirme ortamıdır. Seralar bitkilerin çevre koşullarını kontrol altında tutmak için kurulurlar. İç sıcaklık, bağıl nem, ışık ve su gibi çevresel faktörlerin mevsim değişmelerinden olabildiğince izole olması istenir. Bu uygulamada güneş ışığı, iç ve dış sıcaklığa göre seranın ısıtma ve havalandırma sisteminin kontrolü amaçlanmıştır. Sistem, Intel 8Ö85 mikroişlemcili genel amaçlı bir anamodül, sensörler ve ek olarak tasarımlanmış elektronik devreler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol sisteminde sera içi ve dışındaki algılayıcılarla sıcaklık ve ışık ölçülmekte, bulunan sıcaklık ideal değerlerle karşılaştırılmaktadır. Bu değerlerden sapma olduğunda ilgili kontrol birimleri uyarılarak optimum değerlere varmak için önlemler alınmaktadır. Bu Önlemler sıcaklık yükseldiğinde havalandırma sisteminin harekete geçirilmesi veya azaldığında ısıtma sisteminin devreye sokulmasıdır. Kontrol birimlerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir arıza durumunda aşırı durumları haber veren sesli alarm devresi de sisteme eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Flexible System For Controlling Greenhouses Microcomputer based application are widely used in todays industry- In this study, an 8 bit microcomputer based control system was developed to control the heating and ventilation of greenhouses. The main purpose in greenhouse plantation is to provide ideal environmental factors affecting the growth, such as tem perature, relative humidity, light and water, as the plant needs. This form of greenhouse conditioning also eliminates adverse effect oriented from the athmosphere. In this work, a system is designed to control greenhouse athmosphere and ventilating system. The automation is realised using an 8 bit microcomputer and some driving units. As soon as the measured temperatures drops from desired point, the motor is automatically activated to open the windows and the temperature of the greenhouses reach to the desired points. If somehow, the temperatures of the greenhouse di- verses from the desired point, the microprocessor system comes into operation and sets the windows. When the temperatures of the greenhouse rises above the desired point them the venti lating systems come into operation to drop the temperature back to the optimum point. In the case of any failures or malfunc tions due to the control circuits a buzzer facility is also supplied. Keyword: Microcomputer based control, Greenhouse, Climatic control