Orta ölçekli bir otomasyon sisteminde multi-PLC tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 50040
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMDİ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multi-PLC, Programlanabilir Lojik Kontrol, PLC elemanları, Çoklu- işlemci, SCADA, Proses Kontrol, Kontak Planı (LD), Deyim Listesi (STL), Sinyal İşleme, Multi-PLC, Programmable Logic Control, PLC elements, Multiprocessing System, Process Control, Ladder Diagram, Statement List, Signal Processing, Serial and Parallel Communication
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ORTA ÖLÇEKLİ BİR OTOMASYON SİSTEMİNDE MULTI-PLC TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Metin Döner Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 1996 Tez Danışmam: Prof.Dr.Hamdi ATMACA ÖZET Bu çalışmada, endüstriyel kontrol ve otomasyon teknikleri için çok işlemcili ve çok modüllü bir sistem tasarımı yapılmıştır. Gelişen teknoloji ve artan otomatik kontrol ihtiyacı karşısında programlanabilir kontrol sistemlerinin kapasitesi çoğu zaman yeterli değildir. Bu durumda sisemdeki mekanik kontrol birimlerini artırarak elektronik kontrol ünitelerinin yükü hafifletilmelidir. Bir başka yöntem de farklı bir elektronik kontrol stratejisi oluşturmaktır. Ancak önerilebilecek bu stratejiler, ihtiyaç duyulan optimum çözümü ortaya koyamamaktadır. Amaç, mevcut kontrol sistemini mümkün olduğu kadar elektronik donanıma entegre etmek ve kapasite artırımı isteğini, modüler bir tercih şekline dönüştürmektir. Bu amaçla birkaç PLC (Programlanabilir Lojik Denetleyici) ve PC biriminden oluşan çok merkezli bir kontrol sistemi meydana getirilmiştir. Sistemde yedi adet alt kontrol (slave), bir adet ana kontrol (master) modülü ile bir PC yer almaktadır. Alt birimlerde fiziksel ortam ile iletişimi sağlayan analog ve dijital giriş-çıkış (I/O) modülleri bulunmaktadır. Proses kontrol uygulamaları, hem oluşturulan sistemin fiziksel ortamdaki çalışmasına, hem de PLC programcılığına örnek teşkil etmesi bakımından bu çalışmada yer almıştır. Modern kontrol sistemlerinin donanımdan daha çok yazılım ağırlıklı olduğu gerçeğinden haraketle Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi (SCADA) yazılımı ve kontrol yöntemleri hakkındaki araştırmalar altıncı bölümde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE DESIGN AND REALIZATION OF A MULTI-PLC SYSTEM FOR A MEDIUM SCALE AUTOMATION Metin Döner Electrical-Electronics Engineering, Master Thesis, 1996 Thesis Supervisor: Prof.Dr.Hamdi ATMACA SUMMARY In this project, a modular PLC system based on the multi processors were designed and realized for industrial control and automation applications. The capacity of a programmable controller system will not be adequate for current technology and the requirements for increasing automatic control applications. In this case, the burden on the electronic control units should be decreased by improving the performance of a mechanical control in the system. Therefore, this can be achieved by implementing a new electronic control strategy. On the other hand, these techniques may not reach to the desirable optimum target. The object is to integrate the existing control system with electronic hardware as well as software. This needs the modification of the system in modular units. Therefore a control system has been developed which includes a number of PLC units and a PC. There are seven slave units in addition to a master PLC card in the system. The analog and digital input / output modules of the slave units communicate with environmental peripheral units. The applications of PLC in process control were demonstrated with PLC programming and the simulation of the system. In modern control systems, more attention is paid to software development rather than hardware. In light of this reality, the software and the control methods of the Supervisory Control and Data Acquisition are reviewed in last chapter.