Magnezit tuğlalara baksit katkısıyla termal şok direncinin artırılması
  1. Tez No: 50046
  2. Yazar: MUAMMER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinter magnezit, boksit, spinel tuğla, termal şok direnci, Dead burnt magnesia, bauxite, spinel bricks, thermal shock stresses
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET MAGNEZİT TU?LALARA BOKSİT KATKISIYLA TERMAL ŞOK DİRENCİNİN ARTIRILMASI Bu çalışmada sinter magnezite, çevre sorunlarına neden olan krom yerine, ağırlıkça % 5 ve %10 oranlarında boksit katılarak yapılan tuğlaların termal şoka karşı dirençlerinin artırılması amaçlanmıştır. İki ayrı kompozisyonda hazırlanan tuğla harmanlar şekillendirme-kurutma-pişirme işlemi sonunda test edilmiştir. Test sonuçları magnezit-krom tuğlalarla karşılaştırılmıştır. Üretilen tuğlaların soğukta basınca mukavemet, hacim ağırlığı, termal şok dirençleri, lineer genleşmesi magnezit-krom tuğlaların katalog değerlerinden yüksek; yük altında refrakterlik ve porozitelerinin düşük olduğu tesbit edilmiştir. Soğukta basınca mukavemetin yüksek olması; periklas ile spinel bağın oluştuğunu, tuğlaların fiziksel aşınmalara dayanıklı olduğunu göstermektedir. Porozitenin düşüklüğü tuğlaya olan cüruf atağını azaltmaktadır. Tuğla harmanında kullanılan boksitin demir ve silis oranının yüksekliği, yük altında refrakterlik değerinin magnezit-krom tuğlalara göre düşük çıkmasına neden olmuştur. Lineer genleşmenin düşük olması refrakter örgünün ani ısınıp soğumalarda çatlamaların oluşumunu önlemektedir. Termal şok direnci magnezit-krom tuğlalara göre yüksek çıkmıştır. Bu durum işletme koşullarında sıcaklıklagenleşmeyi azaltarak periyodik ısı şoku gerilimlerine karşın önemli avantajlar sağlamaktadır. Deney I, Deney II ve magnezit krom tuğlaların deney sonuçları karşılaştırıldığında; refrakter tuğlaların kullanım ömrünü kısaltan ve bu nedenle sanayide sorun olan termal şokun spinel tuğlalarla giderilmesi veya minimize edilmesi mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
IMPROVMENT OF THERMAL SHOCK RESISTANCE OF REFRACTORY BRICKS WITH BAUXITE ADDION SUMMARY In this study it was discussed to improve the thermal shock resistance of refractory bricks added 5 % or 10 % bauxite instead of chrome ore. On the other hand it was the aim behind this concept to protect the environment from the. pollution caused by magnesite-chrome bricks due to their chrome content. 2 samples of bricks prepared with same composition after moulding, drying and firing were tested and trial results were compared to magnesite-chrome bricks. It was observed that cold crushing strength, bulk density, thermal shock resistance and linear expansion of bouxite bricks were higher than the magnesite-chrome bricks while their refractoriness under load and porosities are lower. High proportion iron and silica of bauxite, which is' used in brick heap, causes lower refractoriness under load, when compared to magnesite-chrome bricks linear expansion decreases the performance of brick against sudden heating and cooling. Thermal shock resistance is higher than magnesite- chrome brick. This ensures substantial advantages against periodical thermal shock stresses by decreasing thermal expansion in working conditions. In this context comparative results of trial I and trial II with the magnesite-chrome bricks showed us that it. was possible to reduce the harmfull effects of thermal shock and increase the operational life of bricks lining by using the spinel bricks (magnesite bouxite bricks).