Bakır ergitme fırın refrakterlerinin iyileştirilmesi
Improvement of copper melting refractories
  1. Tez No: 96997
  2. Yazar: NAFİZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyezit, Kromit, Bakır Konverteri, Direkt Bağ, Krom Magnezit Tuğla, Magnesite, Chromite, Copper Converters, Direct Bond, Chrome Magnesite Bricks
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAKIR ERGİTME FIRIN REFRAKTERLERİNÎN İYİLEŞTİRİLMESİ NAFİZ ÖZDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nuran AY 2000 Bakır konvertörlerinde kullanılan krom magnezit tuğlalarda direkt bağ Özelliği, tuğla kullanım ömrünü önemli derecede artırır. Bu çalışmada tuğla yapısında direkt bağa ulaşmak için farklı kimyasal bileşimlerde ve tane boyutlarında, magnezit ve kromitler kullanılarak tuğla özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Hammaddelerin saflığının, tane boyutunun ve pişirme sıcaklığının tuğlaların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde ve direkt bağ oluşumunda önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonrası üretilen tuğlalar pişirme sıcaklığının fiziksel özelliklere etkisini belirlemek için üç değişik sıcaklıkta pişirilmiştir. 1700 °C'de pişirilen tuğlalar bir bakır işletmesi konverterinde denenmiş ve bu konverterde kullanılan silikat bağlı krom magnezit tuğlalara oranla % 50 daha iyi performans göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis IMPROVMENT OF COPPER MELTING REFRACTORIES NAFIZ OZDEMIR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Associate Prof. Nuran AY 2000 Direct bonded chrome magnesite bricks have more service life in copper converters. In this study, magnesites and chromites with different chemical properties and grain sizes are used to have direct bond in the brick matrix and effects of these parameters on brick properties are investigated. It is found that purity and grain size of raw materials and firing temperature of bricks effect physical and chemical properties of bricks and direct bond. As a result of this study, investigated bricks were fired three different temperature. The direct bonded brick that has desired properties was used at a copper converter and has about 50 % more service life than silicate bonded chrome magnesite bricks at the same copper converter.