1015 çeliğin değişik kaynak yöntemleri ile oluşan mekanik ve mikroyapısal durumun incelenmesi
Examining mechanical and microstructure properties of 1015 steel, using different welding methods
  1. Tez No: 50073
  2. Yazar: NURULLAH KIRATLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEHİM FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Welding, 1015 Steel, Microstructure, Mechanical properties
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
IV 1015 ÇELÎ?ÎNÎN DE?ÎŞÎK KAYNAK YÖNTEMLERİ ÎLE OLUŞAN MEKANİK VE MÎKRO YAPISAL DURUMUNUN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Nurullah KIRATLI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu çalışmada, makina ve civata imalatında kullanılan 1015 çeliğinin mekanik ve mikroyapısal özelliklerinin in celenmesi için modern ve geleneksel metodlar kullanılarak kaynağı yapılmıştır. Geleneksel metodlardan elektrik ark kaynağı kullanılırken, modern usûllerden, Tig, Mag ve tozal- tı metodları kullanılmıştır ? Kaynak bölgesinin çeşitli noktalardaki, mekanik ve mikroyapı özellikleri incelenmiş ve sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Mekanik ve mikroyapı özelliklerini, modern metodlardan TİG ve MAG kay nakları sağlamıştır. Anahtar Kelimeler v Kaynak, Ç1015, Mikroyapı, Mekanik özel likler.
Özet (Çeviri)
V. EXAMINING MECHANICAL AND MICROSTRUCTURE PROPERTIES OF 1015 STEEL, USING DIFFERENT WELDING METHODS (M.Sc. Thesis) Nurullah KIRATLI DUMLUPINAR UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 SUMMARY In this study, to gain optimum mechanical and micros- tructure properties, some conventional and modern welding methods are applied to AISI 1015 steel, which is used to make various machine parts and bolts. While electrical arc welding is used from the conventional welding methods; TIG, MAG and Underdusty methods are used from the modern methods. The mechanical and microstructuraL properties are investi gated on the various points of heat affected zone and the results are compared to each other. TIG and MAG from the modern welding methods supplied mechanical and microstruc- ture properties.