İmmün trombositopenik purpura tanılı hastaların klinik izlemi ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesi
Clinical evaluation of treatment response follow-up and in patients with immune trombocytopenic purpura
  1. Tez No: 501059
  2. Yazar: NİSA NUR TAPAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, İTP, Akut, Kronik, Tedavi, Childhood, ITP, Acute, Chronic, Treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
“İmmün Trombositopenik Purpura Tanılı Hastaların Klinik İzlemi ve Tedavi Yanıtlarının Değerlendirilmesi”Amaç: İmmün trombositopenik purpura (İTP), çocuklarda sık görülen hastalıklardan olup akut, persistan ve kronik olmak üzere üç farklı klinik formda görülebilmektedir. Çalışmamızda, çocukluk çağı İTP hastalarının demografik özelliklerinin, muayene bulgularının, uygulanan tedavilerin ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesi amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışma Eylül 2013–Kasım 2017 tarihleri arasında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ANEAH) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde İTP tanısı almış 100 çocuk hastayı kapsamaktadır. İTP'li çocuklarda demografik özellikleri, muayene bulguları, uygulanan tedavi, tedavi yanıtları ve bir yıl sonundaki durumları değerlendirildi. İstatistiksel analizde IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı kullanıldı. Sonuçlar: Tanı yaşı ortalama 62,7±47,9 ay, Kız/Erkek oranı 1 idi. Hastaların %25'inde geçirilmiş enfeksiyon, %17'sinde aşılanma öyküsü mevcuttu. Başvuruda en sık şikayetler ekimoz (%29) ve peteşi-purpura-ekimoz (%26) idi. Hastalar en çok ilkbahar (%33) ve yaz (%30) aylarında başvurmuşlardı. Hastaların %19'unda viral \bakteriyel seroloji, %5,3'ünde antinükleer antikor (ANA) pozitif olarak saptandı. Hastaların %68'i akut, %32'si kronik İTP tanısı almıştı. İlk tedavi seçeneği olarak 56 (%56) hastaya steroid,44 (%44) hastaya intravenöz immünglobulin verildi.İlk tedaviye yanıtsız 8 (%8) hastaya kombine tedavi verildi. İlk tedavi seçeneğinin IVIG, kortikosteroid yada kombine tedavi olmasının kronikleşmeye gidiş açısından istatiksel olarak etki etmediği görüldü (p=0.078). Akut İTP hastalarında ilk tedavi olarak tercih edilen intravenöz immünglobulin (IVIG) ve yüksek doz metilprednizolon (HDMP) arasında cevapları istatiksel olarak IVIG lehine sınırda anlamlı bulundu (p=0,054). Kronik İTP hastaların İVİG ve HDMP arasında cevapları açısından istatiksel olarak fark yoktu (p=0,115). İVİG ve HDMP alanlar arasında kronikleşme sıklığı açısından fark yoktu. İlk tedavide steroide kısmi yanıt alınan ve yanıt alınamayan hastalarda relaps görülme ihtimalinin arttığı bulundu. Tanı yaşı küçük olanlarda, viral seroloji pozitif olanlarda ve aşılanmış olanlarda remisyon görülme ihtimali artmakta idi. Yorum: Çocukluk çağı İTP, genelde kendini sınırlayan bir hastalıktır. Değişken bir seyir göstermekle birlikte tanı yaşı, trombosit sayısı kronikleşme açısından önemli olabilir. Ancak prospektif, iyi tasarlanmış edilmiş detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Clinical Evaluation of Treatment Response Follow-up and in Patients with Immune Trombocytopenic Purpura Objectives: Immune Trombocytopenic Purpura (İTP) is a common childhood disease which could be manifested as three clinical forms as acute, persistant and chronical forms. In our study, we aimed to evaluate the demographic features, examination findings, treatment modalities and treatment responses in pediatric patients with ITP. Materials&Methods: 100 pediatric patients diagnosed with ITP in Adana Numune Training and Research Hospital (ANEAH) Pediatrics Department between September 2013-November 2017 were included in this study. The demographic features, examination findings, administered treatments and treatment responses were assessed in pediatric patients with ITP. IBM SPSS Satistics Version 20.0 was used for statistical analyses. Results: The mean age at diagnosis was 62,7±47,9 month with a proportion of female/male=1. 25% of patients had previous infection and 17% had history of vaccination. The most common symptoms were ecchymosis (29%), petechia-purpura-ecchymosis (26%). The patients were admitted to hospital mostly during spring (33%) and summer (30%) months. 19% of patients were detected to be viral-bacterial serology positive and 5.3% of the patients were antinuclear antibody (ANA) positive. 68% of patients were diagnosed with acute and 32% of the patients were diagnosed with chronic ITP. In acute ITP patients response to intravenous immunglobulin (IVIG) treatment was nearly statistically, significant better compared to high-dose methylprednisolon (HDMP) (p:0,054). In chronic ITP patients, there was no statistical difference between two treatment types, IVIG and HDMP (p:0,115). There was no difference between patients treated either with IVIG or HDMP in progression into chronic ITP. In patients with no or partial response to steroid in the initial treatment, the ratio of relapse was found to be increased. The ratio of remission was found to be increased in patients of younger age, viral-bacterial serology positive and vaccinated patients. Comments: Childhood ITP is usually a self-limiting disorder. Although exhibiting variability, the age of diagnosis and trombocyte number could be considered as significant factors for progression towards chronic stages. Yet, well-designed prospective studies is essential for detailed evaluation.