Şia ve Ehl-i sünnet açısından maslahat
The maslahah (Public interest) in Shia and ahl Al-Sunnah
  1. Tez No: 501070
  2. Yazar: BEHZAD BALAZADEHNAHR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Maslahat, hukuk, adalet, özgürlük, güvenlik sağlanması, Maslahat, law, justice, liberty, provision of security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Hukuk bilimi sahasında yapılan çalışmalarda, hukukun yalnızca normatif değil, aynı zamanda gâyeci/finalist olduğu da vurgulanan bir husustur. Hukûkun gâyeci özelliğini benimseyenlere göre hukuk kurallarında, hem kânun koyucu tarafından vaz' edilirken, hem de yetkili kilinan organlarca uygulanırken göz önünde bulundurulan amaç veya amaçları vardır. Ancak beşerî hukuk sistemlerinde, hukûkun amacının ne olduğu konusunda fikir birliği yoktur. Bu amaç;“güvenliğin sağlanması”,“toplumun mutluluğu veya iyiliği”,“adâlet”,“hürriyet”,“eşitlik”gibi ilkelerle ifade edilmeye çalışılmış, sonraları, bu amaçlar arasında daha önemliden daha az önemliye doğru bir sıralama yapılabileceği de belirtilmiştir. Aynı özellik, diğer hukuk sistemlerinde olduğundan daha açık bir şekilde İslâm Hukūku için söz konusudur. İlerde daha geniş bir şekilde inceleyeceğimiz gibi, İslâm hukukçularının hemen tamamına göre İslâm Hukūku'nun gâyesi, genel olarak ifâde edecek olursak,“insanların dünya ve âhiret yararlarının sağlanması”olup bu,“maslahatin temîni”olarak formüle edilmiştir İslâm Hukūku'nda maslahat', hukûkun bir kaynağı olarak da incelenmiştir. Ancak bizim konumuz, maslahatin bir hüküm kaynağı olması açısından değerlendirilmesi olmayıp, İzzuddin b. Abdisselâm'a göre İslâm Hukûku hükümlerinin gâyesi ve maksadı olması açısından olacağı için, onun maslahatla ilgili görüşlerini incelemeden önce, genel olarak“Makâsıdu'ş-Şerîa”(İslâm Hukūku'nun maksatları) ve“maslahat”hakkında giriş mâhiyetinde bilgi vermemizin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In studies conducted in the field of law, it is also emphasized that the law is not only normative, but also the goalkeeper / finalist. According to the adopters of the legal personality of the law, there are purposes or purposes in the rules of law which are taken into consideration both by the kânunmaker and by the organs who are authorized. However, there is no consensus on what the purpose of the law is in humanitarian law systems. This purpose; It has also been stated that it has been tried to be expressed in principles such as“provision of security”,“happiness of the society”,“justice”,“liberty”,“equality”and so on. The same feature is more clear for Islam Hukūku than it is in other legal systems. As we shall examine in greater detail in the future, the essence of Islamic Hukūku, according to almost all of the Islamic jurists, is that“the provision of people's world, and the benefits of the hereafter”will be expressed in general terms and this is formulated as“Maslahat in Islam Hukūku 'has also been studied as a legal source. However, our position is not evaluated in terms of the fact that it is a provisional subject, and İzzddin b. Abdisselâm We think that it would be appropriate for us to give information in the introductory manner about ”Makhasidu'sh-Shariah“ (aims of Islamic Hukuku) and ”Maslahat" before examining the views on his charges, because Abdisselâm says that the Islamic Hukuku provisions will be the cause and purpose .