Haunted stages: Representations of war trauma in contemporary English theatre
Çağdaş İngiliz tiyatrosunda savaş travması
- Tez No: 501069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma, Savaş, Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Savaş Oyunları, Travma Teorisi, Trauma, War, Contemporary British Theatre, War Plays, Trauma Theory
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Son yıllarda dünyayı derinden sarsan savaşlar ve felaketlere koşut olarak travma İngiliz tiyatrosunda sıkça yer almaya başlamıştır. Bu tez çalışması İngiliz sahnesinde bu tür konularının hızlı artışından hareketle savaş travmasını konu alan dört çağdaş oyunu modern travma teorileri ışığında incelemektedir. Çalışmanın ana hedefi travma deneyimi ve bu deneyimin yansıltılmasındaki problemleri ele almak ve tiyatronun travmatik olaylar karşısındaki rolünü tartışmaktır. Çalışma üç ana bölüm, giriş ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. İlk bölümde travma ile ilgili ilk çalışmalar ve modern travma teorileri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ikinci bölümde savaş, travma ve tiyatro arasındaki yakın ilişki tartışılmış, son bölümde ise dört oyun savaş travması örnekleri olarak incelenmiştir. Oyunlar aracılığıyla savaşların yıkıcı etkilerinin yanı sıra travmanın dile getirilmesinde ve travma ile başa çıkmada tiyatronun etkili rolü doğrulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Trauma has started to figure prominently on the British stage as a response to wars and catastrophic events in the last three decades. Taking this upsurge of interest in war and trauma on British stage as a point of departure, this thesis study examines four contemporary plays, in which war trauma ensues, in the light of modern trauma theories. The central concern of the study is to raise questions about the issues between trauma experience and its representation as well as the function of theatre in the face of excessive events. The study consists of three main chapters, introduction and a conclusion. First chapter gives a genealogy of trauma including early and modern studies, and literary representations of traumatic events. Second chapter discusses the interrelation between trauma, war and theatre. Third chapter probes four contemporary British plays as examples of war trauma. Through these plays, destructive effects of war on people, the role of theatre in voicing these traumatic experiences and theatre's therapeutic function in overcoming trauma have been affirmed.