Türkiye'nin Gürcistan ile dış ticaret ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Turkey's foreign trade relations with Georgia
  1. Tez No: 501159
  2. Yazar: FATİH ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İthalat, İhracat, Dış ticaret, Dış Ticaret Politikası, Türkiye ve Gürcistan, Türkiye'de İthalat ve İhracat, Gürcistan'da İthalat ve İhracat, Imports, Exports, Foreign Trade, Foreign Trade Policy, Turkey and Georgia, Imports and Exports in Turkey, Imports and Exports in Georgia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ekonomik faaliyetlerin nihai amacı refahı yükseltmek ve bunun için tüketicilerin kullanacağı mal ve hizmetlerin miktarını ve niteliğini geliştirmektir. Ülkelerin bu amaca ulaşabilmeleri için uluslararası ticareti geliştirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Ülkelerin sahip oldukları üretim faktörleri farklı düzeydedir. Bu farklılık malların miktar, fiyat ve kalitesindeki değişikliklere yol açmaktadır. Bu sebeple ülkeler, kendilerinde fiyat ve kalite olarak farklı olan malları ülke dışından alma ihtiyacı hissettirmektedir. Bu durum karşımıza dış ticareti çıkarmaktadır. Ödemeler dengesi içinde önemli bir yere sahip olan dış ticaret, ithalat ve ihracat işlemlerinin her ikisini de kapsamaktadır. İthalat; gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hızlarını artırmaları, gelişmiş ülkelerin de istikrarlı büyümelerini sürdürmeleri amacıyla başvurdukları bir araçtır. Türkiye'de özellikle son on yılda artarak devam eden cari açık sorunu, ekonominin ciddi bir problemi haline gelmiştir. Cari açık, bir ülkenin Dünya ile olan ekonomik ilişkilerinde, giderlerinin gelirlerinden yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Türkiye'de cari açığın temel nedeni ithalattır. Neredeyse tüm dünya ülke ekonomilerinin birbirlerine bağımlı hale geldiği günümüzde dış ticarete ilişkin akademik çalışmalar hızla devam etmektedir. Dolayısıyla dış ticaret teorileri ve politikaları da değişmeye ve gelişmeye devam etmektedir. Dış ticaretin öneminin hızla artmasıyla birlikte değerlendirilmesinde kullanılan kavramlar ve yöntemler de farklı hale gelmiştir. Bu sebeple ihracat ve ithalatın birimce ifade edilmesi ya da gelir cinsinden bilinmesi yetersiz kalmaktadır. Çalışmada Türkiye ekonomisinin dış ticaretinin incelenmesi amaçlanırken bu yetersizlik göz önüne alınmıştır. Bu bağlamda çalışmada ihracatın ithalatı karşılama oranı kavramı kullanılmıştır. Bu kavram, dış ticaret dengesi, ithalat ve ihracat kavramlarının hepsiyle ilgili bilgiyi barındırması nedeniyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
To improve the ultimate objective welfare of economic activities and to improve the quantity and quality of goods and services that consumers will use. International trade developments have become compulsory for countries to reach this goal. The production factors that countries have are at different levels. This difference leads to changes in the quantity, price and quality of the goods. For this reason, countries feel the need to buy goods from abroad that are different in price and quality. This situation creates foreign trade. Foreign trade, which has an important place in the balance of payments, includes both import and export transactions. Imports; developing countries have to increase their pace of development and developed countries have applied for the purpose of maintaining their steady growth. The problem of current account deficit which has been increasing in Turkey especially in the last ten years has become a serious problem of the economy. The current account deficit means that an economy is more economically related to the world than its income. The main reason for the current deficit in Turkey is import. Nowadays, almost all the world economies are dependent on each other, academic studies related to foreign trade are continuing rapidly. Foreign trade theories and policies therefore continue to change and evolve. The concepts and methods used in evaluating foreign trade with its rapid growth have also become different. For this reason, it is insufficient to express exports and imports as units or to know them as income. This insufficiency has been taken into consideration when studying the foreign trade of the Turkish economy. In this context, the concept of export coverage ratio is used. This concept is important because it contains information on all aspects of trade balance, import and export concepts.