Sivas yöresindeki koyunlarda schmallenberg virus enfeksiyonunun seroprevalansının belirlenmesi
Seroprevalence of schmallenberg virus infection in sheep in Sivas province
  1. Tez No: 501222
  2. Yazar: ADEM ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, Koyun, Schmallenberg virus, seroprevalans, ELISA, Sheep, Schmallenberg virus, seroprevalence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
SİVAS YÖRESİNDEKİ KOYUNLARDA SCHMALLENBERG VİRUS ENFEKSİYONUNUN SEROPREVALANSININ BELİRLENMESİ Adem ELMAS Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Prof. Dr. Öznur ASLAN ÖZET Bu çalışmada, Sivas ilinde yetiştirilen Kangal Akkaraman ırkı koyun ve koçlarda Schmallenberg virus enfeksiyonunun ELISA yöntemi ile seroprevalansının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla; Sivas ilinde yetiştirilen Kangal Akkaraman ırkı, 1-4 yaş arasındaki toplam 368 adet (250 koyun, 118 koç) koyundan kan örnekleri alınmıştır. Enfeksiyon, Schmallenberg virus'una spesifik antikorların tespit edildiği ELISA (IDEXX Schmallenberg Ab Test®, IDEXX, Switzerland) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma sonunda 368 hayvandan yalnızca 1'inin (% 0,27) pozitif olduğu belirlenmiştir. Bilgilerimize göre sunulan çalışma, Sivas ilinde yetiştirilen, ırk tescili yeni yapılmış bir ırk olan Kangal Akkaraman ırkı koyunlarda Schmallenberg virusun varlığını bildiren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
SEROPREVALENCE OF SCHMALLENBERG VIRUS INFECTION IN SHEEP IN SIVAS PROVINCE Adem ELMAS Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Internal Medicine Master Thesis, December 2017 Supervisor: Prof. Dr. Öznur ASLAN ABSTRACT In this study, it was aimed to investigate the seroprevalence of Schmallenberg virus infection with ELISA method in Kangal Akkaraman breed in Sivas, Turkey. For this purpose, blood samples of 368 Kangal Akkaraman sheep, consisting of 255 ewes and 118 rams, aged between 1 and 4 years old were collected. Prevalence of infection was detected with kits (IDEXX Schmallenberg Ab Test®, IDEXX, Switzerland) that were identified the presence of the Schmallenberg virus antibodies in serum samples using ELISA method. Only one animal was detected positive out of 368 animals (0.27 %). To the best of our knowledge, it's a novel report that detects the infection in Kangal Akkaraman sheep, a breed whose first official herd book has only been established recently, in Sivas.