Sığır papillomatozisinde sağaltım amacıyla uygulanan ivermektinin serum tnf-α ve ıl-6 düzeylerine etkisinin belirlenmesi
The effect of ivermectin on serum tnf-α and il-6 levels in bovine papillomatosis
- Tez No: 501223
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İvermektin, IL-6, Sığır papillomatozis, TNF-α, Bovine papillomatosis IL-6, Ivermectin, TNF-α
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
SIĞIR PAPİLLOMATOZİSİNDE SAĞALTIM AMACIYLA UYGULANAN İVERMEKTİNİN SERUM TNF-α VE IL-6 DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Yasin BEKDUR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Prof.Dr. Öznur ASLAN ÖZET Bu çalışmanın amacı, sığır papillomlarının tedavisinde kullanılan ivermektinin, serum TNF-α, IL-1 ve IL-6 üzerine olan etkisinin belirlenmesidir. Bu çalışmaya, klinik olarak papillomatosis olduğu belirlenen, yaşları 15-20 aylar arasında değişen, 9 hasta sığır (4'ü erkek Montofon, 3'ü dişi Montofon 1'i dişi Yerlikara, 1'i dişi Holştayn) dahil edildi. Tüm sığırlardan kan örnekleri alındıktan sonra, 0,2 mg/kg dozunda ivermektin (Maximec enj®, Teknovet), deri altı yol ile uygulandı. İlk uygulamayı takiben 7, 22 ve 52. günlerde kan alımı ve kontrolleri tekrarlandı. Çalışmaya dahil edilen hayvanlardan 4'ünde (1 Holştayn, 3 Montofon) papillomlarda %90-100 oranında gerileme belirlenirken, 2 hayvanda (2 Montofon) % 70- 80 gerileme, diğer hayvanlarda (1 Yerlikara, 2 Montofon) ise herhangi bir gerileme olmadığı belirlendi. Alınan serum örneklerinde TNF-α ve IL-6 düzeylerinin ivermektin uygulamasını takiben 7. günde arttığı, 22 ve 52. günlerde ise giderek azaldığı belirlendi (p> 0,05). Sonuç olarak; sığır papillomatozisinde tedavi amacıyla uygulanan ivermektinin hayvanlarda iyileşmeye etkisi olduğu, serum TNF-α ve IL-6 düzeylerinde değişimler oluşturduğu belirlendi. Bu sonuçlara göre ivermektinin etki şekliyle ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF IVERMECTIN ON SERUM TNF-α AND IL-6 LEVELS IN BOVINE PAPILLOMATOSIS Yasin BEKDUR Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Internal Medicine M.Sc. Thesis, December 2017 Supervisor: Prof.Dr. Öznur ASLAN ABSTRACT This study aimed to evaluate the effects to serum TNF-α and IL-6 of the ivermectin treatment of bovine papillomatosis. Nine cattle with different ages (15-20 months of age), breed (4 male Montofon, 3 female Montofon, 1 female Native Black, 1 female Holstein) and sex with clinically bovine papillomatosis were included. After taken blood samples to all animals, ivermectin at a dose of 0.2 mg/kg was administered subcutaneously as a single dose. Animals were monitored and collected blood samples at 7, 22 and 52nd days. Four animals (1 Holstein and 3 Montofon) and two animals (2 Montofon) regressed nearyl 90-100 % and 70-80 %, respectively while in other animals (1 Native Black and 2 Montofon) no remission during observation period. Serum TNF-α and IL-6 levels was determined to increased at 7th day and decreased at 22nd and 52nd days following the administration of ivermectin (p>0.05). It was concluded that ivermectin might be effective to clinically recovery and to serum TNF-α and IL-6 levels. Future studies using higher numbers of animals are warranted.