Ratlarda arseniğin oluşturduğu karaciğer hasarına karşı krisinin etkisi
The effect of chrysin against liver damage caused by arsenic in rats
  1. Tez No: 501224
  2. Yazar: MİKAİL SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenik, krisin, oksidatif stres, karaciğer hasarı, rat, Arsenic, chrysin, oxidative sress, liver damage, rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
RATLARDA ARSENİĞİN OLUŞTURDUĞU KARACİĞER HASARINA KARŞI KRİSİNİN ETKİSİ Mikail SUNGUR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2017 Danışman: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ÖZET Bu çalışmada, ratlarda arseniğin yol açtığı karaciğer hasarına karşı krisinin oluşturabileceği muhtemel etki araştırıldı. Wistar Albino ırkı 2-3 aylık erkek 40 adet sıçan kullanıldı ve biri kontrol diğer 3'ü deneme olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Kontrol grubundaki hayvanlara yalnızca krisin verilmesinde kullanılan taşıt madde dimetilsülfoksit uygulandı. Deneme grubundan grup 2, 3 ve 4'e sırasıyla 50 mg/kg.ca dozunda krisin, 100 ppm dozunda arsenik (sodyum (meta) arsenit olarak), 100 ppm dozunda arsenik ile birlikte 50 mg/kg.ca dozunda krisin 30 gün süreyle verildi. Arsenik içme suyu ile verilirken krisin uygulaması ağızdan sondayla gerçekleştirildi. Deneme süresinin sonunda bütün gruplardaki hayvanlardan kan alındı ardından hayvanların ölümünü müteakip karaciğerleri çıkarıldı. Ratların serumunda bazı biyokimyasal parametreler (AST, ALT, ALP ve LDH) analiz edildi. Karaciğerde histopatolojik bulgular değerlendirilirken; kan ve karaciğer bazı oksidatif stres parametreleri (malondialdehit, nitrik oksit ve glutasyon düzeyleri ile süperoksit dismutaz, katalaz ve glutasyon peroksidaz aktiviteleri) ölçüldü. Çalışma sonunda, bütün gruplarda yer alan hayvanların vücut ve karaciğer ağırlıkları tespit edildi. Yalnızca krisin uygulanan grubun değerleri kontrol grubu değerlerine yakın çıkarken; yalnızca arsenik verilen grubun kan ve karaciğer malondialdehit ile nitrik oksit düzeylerinde artış diğer taraftan süperoksit dismutaz, katalaz (fakat karaciğer katalaz aktivitesinde artış) ve glutasyon peroksidaz aktiviteleri ile glutasyon düzeyinde düşüş gözlendi. Biyokimyasal parametrelerde, karaciğer histopatolojisinde, canlı ağırlık ve karaciğer ağırlığında olumsuz değişiklikler vardı. Diğer taraftan arsenikle birlikte krisin uygulanan grupta ise değerlendirilen bütün bu parametrelerde pozitif değişiklikler tespit edildi. Sonuç olarak, belirtilen süre ve dozda verilen arsenik karaciğer hasarına yol açarken krisin uygulamasının karaciğer hasarının geriletilmesinde olumlu etkisi oldu.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CHRYSIN AGAINST LIVER DAMAGE CAUSED BY ARSENIC IN RATS Mikail SUNGUR Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Pharmacology and Toxicology Master of Science Thesis October 2017 Thesis Advisor: Prof. Dr. Gökhan ERASLAN ABSTRACT This study investigated the possible effect of chrysin on liver damage caused by arsenic in rats. Wistar Albino race 40 male rats aged 2-3 months were used and a total of 4 groups were formed, one of which was control and the other 3 were experimental. Animals in the control group were treated with dimethylsulfoxide as vehicle, which was used only in the application of the chrysin. From the experimental groups, chrysin at a dose of 50 mg/kg bw, arsenic at a dose of 100 ppm (as sodium (meta) arsenite), arsenic at a dose of 100 ppm and chrysin at a dose of 50 mg/kg bw were given to the groups 2, 3 and 4, respectively, for 30 days. The administration of arsenic was carried out with drinking water while the application of chrysin was carried out by gavage. At the end of the trial period, blood samples was taken from the animals in all groups and then the liver was removed following the death of the animals. Some biochemical parameters (AST, ALT, ALP and LDH) were analyzed in the serum of the rats. Histopathological findings were evaluated in the liver; some oxidative stress parameters (malondialdehyde, nitric oxide and glutathione levels and superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities) were measured in blood and liver. At the end of the study, the body weights and liver weights of the animals in the whole group were determined. The values of the group of chrysin alone applied are smiliar to the values of the control group; there was an increase malondialdehyde and nitric oxide levels of plasma and liver in arsenic given group whereas a decrease of superoxide dismutase, catalase (but an increase in liver catalase activity) and glutathione peroxidase activities and glutathione levels were observed. There were negative changes in biochemical parameters, liver histopathology, body weight and liver weight. On the other hand, positive changes were determined in all these parameters evaluated in the group with arsenic and chrysin. In conclusion, the arsenic exposure for the indicated time and dose led to liver damage, but the application of chrysin had a positive effect on the regression of liver damage.