Sigara içen ve içmeyen erkeklerde kemik mineral yoğunluğunun karşılaştırılması
The comparison of bone mineral density between male smokers and non-smokers
  1. Tez No: 501305
  2. Yazar: RAHİME MERVE UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. KAMİLE MARAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Osteoporoz, Kemik mineral yoğunluğu, Smoking, osteoporosis, bone mineral density
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
89 8. ÖZET SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN ERKEKLERDE KEMİL MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN KARŞILAŞTIRILMASI Hazırlayan: Rahime Merve UÇAR Aile Hekimliği Anabilim Dalı TIPTA UZMANLIK TEZİ / Konya, 2013 Amaç: Sigara içen ve içmeyen erkeklerde kemik mineral yoğunluğunun karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 15.09.2012 ile 15.04.2013 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Sigara Bıraktırma polikliğine başvuran 30- 60 yaş aralığında aralığındaki 144 sigara içen erkek hasta ve Periyodik Muayene polikiniğine başvuran 30-60 yaş aralığındaki 100 hiç sigara içmemiş erkek hasta alındı. Kişilere DXA yöntemi kullanarak KMY ölçümü ve serumda Ca, P, PTH, ALP, total vitamin D ölçümü yapıldı. Katılanların sosyodemografik özelliklerini ve osteoporoz risk faktörlerini içeren 37 sorudan oluşan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile dolduruldu. Tüm veriler SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Chi-square testi, Student-t testi, Pearson korelasyon analizi ve kovaryans analizi kullanıldı. Bulgular: Yapılan DXA ölçümlerine göre vaka grubundaki L1-L4 vertebra kemik mineral yoğunluğu ortalaması 1,146 ± 0,142 (g/cm³), kontrol grubunun ortalaması 1,192 ± 0,156 (g/cm³) idi. Vaka grubunda L1-L4 vertebra KMYdeğerleri kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,017). Vaka grubundaki femur boyun kemik mineral yoğunluğu ortalaması 1,032 ± 0,116 (g/cm³), kontrol grubundaki femur boyun kemik mineral yoğunluğu ortalaması 1,064 ± 0,135 (g/cm³) idi. Vaka grubunda femur boyun KMY değerleri kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,047). Vaka grubundaki femur torakenter kemik mineral yoğunluğu ortalaması 0,869 ± 0,106 (g/cm³), kontrol grubundaki femur torakenter kemik mineral yoğunluğu ortalaması 0,910 ± 0,121 (g/cm³) idi. Vaka grubunda femur torakenter KMY değerleri kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,005). Vaka grubundaki femur toplam kemik mineral yoğunluğu ortalaması 1,051 ± 0,119 (g/cm³), kontrol grubundaki femur toplam kemik mineral yoğunluğu ortalaması 1,095 ± 0,137 idi. Vaka grubunda femur toplam KMY değerleri kontrol grubuna göre istatiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,090). KMY'u etkileyebilecek diğer değişkenlerin (kalsiyum alımı, kahve tüketimi gibi) etkisini yok etmek için kovaryans analizi kullanıldı. Etkili başka bir faktör bulunmadı. Gün boyu içilen sigara miktarıyla femur torakenter KMY arasında negatif yönde istatiksel açıdan anlamlı zayıf ilişki bulundu (r:-0,153, p=0,017). İçilen paket/yıl sayısıyla femur torakenter KMY arasında negatif yöndeyönde istatiksel açıdan anlamlı zayıf ilişki bulundu (r:-0,142, p=0,027). Fageström bağımlılık puanı ile L1-L4 KMY, femur torakenter KMY ve femur toplam KMY arasında arasında negatif yönde yönde istatiksel açıdan anlamlı zayıf ilişki bulundu (r:-0,130, p=0,042, r:- 0,175, p=0,006, r:-0,158, p=0,013). Sigara içtiği süreyle L1-L4 KMY, femur boyun KMY, femur torakenter KMY ve femur toplam KMY arasında arasında negatif yönde istatiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu (r:-0,139, p=0,030, r:-0,161, p=0,012, r: -0,174, p=0,007, r:-0,184, p=0,004). Sigarayı hiç içmeyenlerle, sigara içenler paket/yıl olarak (15-29, 30 paket/yıl ve üzeri) gruplara ayrılıp karşılaştırıldığında; 30 paket/yıl ve üzeri sigara içenlerde hiç içmeyenlere göre femur torakenter KMY, femur toplam KMY değerleri istatiksel açıdan anlamlı derecede düşük bulundu (sırasıyla p=0,021, p=0,020). Çalışmamıza katılan vaka grubunun (n=144) serum kalsiyum düzeyleri ortalama 9,56±0,47 mg/dl, kontrol grubunun (n=100) serum kalsiyum düzeyleri ortalama 9,33±1,01 ve iki grup arasındaki fark istatiksel açıdan anlamlı idi (p=0,018). Vaka grubunun (n=144) serum fosfor düzeyleri ortalama 3,42 ± 0,63 mg/dl, kontrol grubunun (n=100) serum fosfor düzeyleri ortalama 3,56 ± 0,95 mg/dl idi. Ve istatiksel açıdan iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p=0,174). Vaka grubunun (n=144) serum PTH düzeyi ortalama 38,95 ± 17,05 pg/ml kontrol grubunun (n=100) PTH düzeyi ortalama 43,92 ± 23,57 pg/ml ve iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p=0,057). Vaka grubunun (n=144) serum ALP düzeyi ortalama 78,34 ± 20,77 u/L, kontrol grubunun (n=100) ALP düzeyi ortalama 78,55 ± 61,10 u/L ve iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p=0,341). Vaka grubunun (n=144) vitamin D düzeyi ortalama 19,12 ± 11,21 ng/ml, kontrol grubunun (n=100) vitamin D düzeyi ortalama 17,15 ± 7,40 ng/ml ve iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p=0,100). Sonuç: Osteoporoz hem erkeklerde hemde kadınlarda ciddi morbidite ve mortalite sonuçlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır. Dünya nüfusunun giderek yaşlanmasıyla osteoporoz prevalansı da artmaktadır. Çalışmamız sonucunda sigara içen erkelerde içmeyen erkelere göre hem lumbar vertebralarda hemde kalçada daha düşük KMY değerlerinin olduğunu tespit ettik. Sigara içmenin, orta yaştaki erkeklerde de osteoporozun önemli bir nedeni olduğu akılda tutulmalı ve sigara bırakma konusunda gerekli destek verilmelidir.
Özet (Çeviri)
91 9. ABSTRACT THE COMPARASİON OF BONE MİNERAL DENSİTY BETWEEN MALE SMOKERS AND NON-SMOKERS Objective: The aim of this study is the comparasion of bone mineral density between male smokers and non-smokers. Materials and Methods: We conducted a cross-sectional case control chort study between 15.09.2012 and 15.04.2013 at Selçuk University, Selcuk Medical Faculty, and Department of Family Medicine The data of total 244 male patients in the age range of 30-60 years are collected and documented in our smoking cessation outpatient clinic. 244 of whom 144 were smokers and included in case group and 100 were non-smokers included in control group. Among these the bone mineral density are compared. The bone mineral density (BMD) was measured by dual energy X-ray absorptiometry (DXA) technique. The serum levels of calcium, albumin, phosphorus, total alkaline phosphatase (ALP), parathyroid hormone (PTH), and total vitamin D were measured. The questionnaire, structured 37 questions like as predisposing factors of osteoporosis and sociodemographic characteristics of patients were interviewed face to face. All statistical analyses were performed with SPSS statistical Software package (version 16.0, SPSS) Numerical data was expressed as mean ± standard deviation. Chi-square test, Student's t-test, Analysis of covariance and Pearson correlation was used. Results: Mean BMD measurements at the spine (L1-L4) was 1,146 ± 0,142 (g/cm³) in the case group, 1,192 ± 0,156 (g/cm³) in control group. Spine (L1-L4) bone mineral density measurements is statistically significantly lower in case group when compared with controls (p=0,017). Mean femoral neck BMD in case and control group were 1,032 ± 0,116 (g/cm³), 1,064 ± 0,135 (g/cm³) respectively. Femoral neck bone mineral density measurements was statistically significantly lower in case group (p=0,047). The mean femoral trochanter bone mineral density in case group was 0,869 ± 0,106 (g/cm³), and 0,910 ± 0,121 (g/cm³) in controls. Femoral trochanter bone mineral density measurements is statistically significantly lower in case group (p=0,005). The mean total femoral BMD in case group and control group was 1,051 ± 0,119 (g/cm³), 1,095 ± 0,137(g/cm³) respectively. It was statistically significantly lower in case group for total femoral neck BMD measurements (p=0,090). In order to eliminate the effect of other variables that may affect BMD (calcium intake, consumption of coffee, etc.) analysis of covariance was used. There is no another factor to effect the results. There is statistically significant weakly inverse correlation was present between the amount of cigarettes smoked during the day and femoral trochanter bone mineral density. (r:-0,153, p=0,017). Negatively weak correlation was found between pack-years of smoking and femoral trochanter bone mineral density (r:-0,142, p=0,027). We found statistically significantly weak inverse realeted correlation between a Fageström test for nicotine dependence score and spine (L1-L4), femoral trochanter, total femoral neck BMD (respectively r:-0,130, p=0,042, r:-0,175, p=0,006, r:-0,158, p=0,013). Statistically significant weak inverse realeted correlation was present between smoking period and L1-L4 BMD, femoral neck, femoral torakenter, and total femoral BMD (respectively r:- 0,139, p=0,030, r:-0,161, p=0,012, r: -0,174, p=0,007, r:-0,184, p=0,004). Never smokers compared with groups of smoking periods (15-29 pack-years of smoking and >30 pack-years of smoking). There was significantly lower femoral torakenter, and total femoral BMD was observed in 30 pack / years and above smokers group when compared never smokers (respectively p=0,021, p=0,020). The mean serum calcium levels participating in the case study group (n=144) was 9,56 ± 0,47 mg/dl, and 9,33 ± 1,01 in control group (100). The difference between the two groups was statistically significant (p=0,018). The mean serum levels of phosphorus in case groups and control groups are 3,42 ± 0,63 mg/dl and 3,56 ± 0,95 mg/dl respectively. No statistically significant difference between two groups with respect to serum levels of phosphorus (p=0,174). The mean serum levels of PTH in case group 38,95 ± 17,05 pg/ml and 43,92 ± 23,57 pg/ml in control groups. The difference between the two groups was not statistically significant (p=0,057). The mean levels of serum ALP in case and control groups are 78,34 ± 20,77 u/L, 78,55 ± 61,10 u/L respectively. Vitamin D levels are 19,12 ± 11,21 ng/ml in case group and 17,15 ± 7,40 ng/ml in control groups. There was no statistically significant correlation was present between case and control grups with regards to the serum levels of ALP (p=0,341) and vitamin D (p=0,100). Conclusion: In both women and men osteoporosis is a chronic condition that can lead to serious morbidity and mortality. The prevalence of osteoporosis is increasing gradually due to aging of the world's population. Our study revealed that male smokers have lower BMD in both lumbar spine and hips. Smoking which may be the extensive causes of osteoporosis should be kept in mind in young age with osteoporosis. It is essential to give necessary support in quitting smoking.