Svaziland Sidvokodvo'da domuz (Sus scrofa) leşlerinde dekompozisyon süreci ve nekrofaj böceklerinin (Diptera ve Coleoptera) incelenmesi
Succession of necrophilous insects (Diptera & Coleoptera) and decomposition patterns on (Sus scrofa) carcasses in Sidvokodvo Swaziland
- Tez No: 501342
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SÜMER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Forensic Medicine, Biology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Adli entomoloji, Böcek süksesyon modelleri, Dekompozisyon deseni, Sus scrofa, Decomposition pattern, Forensic entomology, Insect succession patterns, Sus scrofa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Havada asılı, gölgeli ve güneşe maruz kalan Sus scrofa karkasları üzerinde yer ve konumun etkisi ve kalıntılardaki böcek istilası süksesyonu, Sidvokodvo, Svaziland'da (14 Kasım - 06 Aralık 2017) incelenmiştir Bu çalışmada, ayrışmanın tüm aşamalarında üç karkas arasındaki farklılıklar gösterilmiştir. Asılan karkasın, çalışma sırasında kuru dekompozisyon aşamasına ulaşması daha uzun sürdürmüştür. Böcek kolonizasyonu ve yumurtlama ilk kez güneşe maruz kalan karkasta ve son olarak da gölgeli karkasta üzerinde gözlemlenmiştir. Böcek süksesyon deseni, üç bölgede de benzerlik göstermiştir. En yaygın türler Chrysomya marginalis (Diptera: Calliphoridae) olarak kaydedilmiştir. Yeşil sirt sineği, Chrysomya marginalis (Diptera: Calliphoridae) her üç karkasın üzerinde ilk gözlenen tür olup bunu daha sonra şişilmiş ve aktif çürüme aşamasında Chrysomya albiceps izlemiştir. Ev sineği, Musca domestica, (Diptera: Muscidae) aktif çürümesi sırasında üç karkasın tümünde de kolonize olmuştur. Son olarak, Dermestes maculatus (Dermestidae), Necrobia rufipes (Cleridae) ve Trox sp (Trogidae) gibi çeşitli Coleoptera türleri farklı zamanlarda, ancak öngörülebilir bir model dahilinde gözlenmiştir. Adli veriler ile ilgili olarak, Sidvokodvo'da asılmış, gölgede bırakmış ve güneşe maruz kalmış karkaslarda ayrıştırma esnasında böcek istilasının konum modeli detaylı olarak rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Minimum post-mortem intervals can be estimated based on analyses of the pattern of insect succession on a decomposing carcass. In order to successfully apply this approach, insect development rates and succession patterns must be considered with regard to local regional climatic conditions. The effect of location and position on hanged, shaded and sun-exposed Sus scrofa carcasses decomposition and patterns of insect succession on remains were studied during summer (14 November – 06 December 2017) in Sidvokodvo, Swaziland. The progression of decomposition differed between all the three carcasses from bloat stage through all decomposition stages in this study. The hanged carcass showed prolonged decomposition as it took longer to reach dry decomposition stage during the study. Insect succession pattern was almost similar in all three sites with the common species being Chrysomya marginalis (Diptera: Calliphoridae). The green blow fly, Chrysomya marginalis (Diptera: Calliphoridae) was the first to be observed and oviposit on all three carcasses and later followed by Chrysomya albiceps during bloat and active decay stage. The common house fly, Musca domestica, (Diptera: Muscidae) colonised all three carcasses during active decay stage. Finally, various Coleopteran species such as Dermestes maculatus (Dermestidae), Necrobia rufipes (Cleridae) and Trox sp (Trogidae) were observed at different times but within a predictable pattern. Forensically relevant data detailing the location pattern of insect succession on hanged, shaded and sun-exposed decomposing remains in Sidvokodvo are reported