Ceza infaz kurumlarının kurumsal imajı: Gazete haberleri bağlamında bir analiz
Corporate image of penal institutions: An analysis in the context of newspaper news
  1. Tez No: 501363
  2. Yazar: HAKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Journalism, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, Ceza İnfaz Kurumları, Söylem Analizi, Image, Corporate Image, Penal Institutions, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İmaj ve kurumsal imaj olgusu geçmişte olduğundan çok daha fazla bir önem arz etmektedir. Kurumların varoluşu ve devamlılığı için elzem bir hal alan imaj faktörü akademik çalışmaların da ilgi odağı olmayı devam ettirmektedir. Tez çalışmasının da temel dayanağı imaj olgusudur. Araştırmanın amacı ceza infaz kurumlarının imajının medyadaki tezahürü nasıldır sorusunu yanıtlamaktır. Bu çalışmada öncelikle imaj ve kurumsal imaj kavramının ne olduğuna yönelik, literatür taramasına dayalı bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Sonrasında imaj kavramını kurumsal imaj kavramı ile birlikte değerlendirme sürecine geçilmiştir. Kurumsal imaj kavramı üzerinden ceza infaz kurumlarının medyada temsiline yönelik Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazetelerinin haberleri incelenmiştir. Bunlara ek olarak TCPS (Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi) ve CTE (Ceza ve Tevkifevleri)'nin internet ana sayfalarındaki belirli haberler de çalışmaya eklenmiştir. Haberlerin yakın zamana tekabül etmesine ve güncel sorunlara dayanmasına özen gösterilmiştir. Bu haberlerin ana akım medyanın önde gelen ulusal gazetelerinin haber içeriğine ait olması, çalışmanın genel bir değerlendirme ölçütü kıstasına uygun olmasını kolaylaştırmıştır. Haberler söylem analizi tekniği çerçevesinde incelenmiş ve irdelenmiştir. Ceza infaz kurumlarının tanımlaması, türleri ve tarihçesi hakkında genel bilgiler sıralanmıştır. Bunun yanı sıra söylem analizi teriminin kuramsal tanımlaması ve içeriği hakkında gerekli bilgiler sunulmuştur. Tez çalışmasının temel amacı; ceza infaz kurumlarının kurumsal imajının medyada nasıl karşılık bulduğu sorunsalını gözler önüne sermektir. Aynı zamanda ceza infaz kurumlarının kurumsal imajının haberler aracılığı ile nasıl işlendiği temasını söylem analizi tekniği ile gün yüzüne çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
The notions of image and corporate image have recently been of more significance than before. The factor of image, which has become necessary to the existence and continuity of institutions and corporations, has still been focused in academic studies. The main purpose of our survey is find answers to the question how the image of penal institution appears in the media. In this study, it will be provided, first of all, that the input, which is based on a broad literature research, on what the notions of image and corporate image are. Then, it will be seen a careful consideration of the notion of image with the notion of corporate image. The news from Hürriyet, Sabah and Sözcü newspapers are being analyzed aiming at a general view on the representation of penal institutions in the media with regard to the notion of corporate image. In addition to this, certain news from TCPS's (Turkey's Center for Prison Studies) and CTE's (General Directorate of Prisons and Detention Centers) websites are also analyzed. It is carefully elaborated that those news are singled out in terms of their occurrence closer to the present time and their relatedness to current problems. That those news are picked from the leading national mainstream newspapers makes our study proper to a general criterion for evaluation. The news are analyzed and scrutinized with the help of discourse analysis. It follows that a definition of penal institution, its types and history. Moreover, it is also provided here that a definition for the concept of discourse analysis and its content. The main purpose of this study is to show the problem of to what extent the corporate image of penal institutions is represented in the media. Also, it is to reveal this problem of how the corporate image of penal institutions is handled in the media with the very help of the technique of discourse analysis.