Kendı̇ne zarar verı̇cı̇ davranışı olan ergenlerde duygu tanıma ve aı̇lelerı̇nde depresı̇f ve aleksı̇tı̇mı̇k özellı̇kler
Emotional recognition in adolescents with non-suicidal self injury and parental alexithymic and depressive characteristics
- Tez No: 501402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜVEN KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Non-Suicidal Self Injury, Deliberate Self Harm, Reading The Eyes Through The Mind, Alexithymia, Parental Depression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
AMAÇ: Araştırmamızda amacımız affekt düzenleme ile sorunlar yaşayan bir grup olan kendine zarar verme davranışı olan kişilerde duygu ve ruhsal durum çözümleme becerilerinin ve bu becerilerin kendine zarar verme davranışı üzerine olan muhtemel etkilerini anlamaktır. Ayrıca ailelerindeki depresif ve aleksitimik özelliklerin bu davranışın nitelik ve niceliği üzerine etkisini değerlendirmektir. Bu araştırmadan elde edilecek verilerle kendine zarar verme davranışı konusunda daha etkin bir tanı ve tedaviye giden yolda literatüre katkı sağlanması planlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmamıza 12-17 yaş arası, en az bir kere kendine zarar verme davranışında bulunan, psikotik bozukluk, mani ve otizm spektrum bozukluğu bulunmayan hastalar alınmıştır. Kontrol grubu olarak da olgu grubuna yaş olarak eşitlenmiş ve benzer sosyoekonomik düzeye sahip bölgelerden kendine zarar verme davranışı bulunmayan ve DSM-5'e göre psikiyatrik bir tanı almayan hastalar alınmıştır. İki gruba da çalışmacı tarafından ÇDŞG-ŞY yarı yapılandırılmış görüşmesi ruhsal tanıları değerlendirmek amaçlı uygulanmıştır. Ayrıca her iki gruba da Gözlerden Zihin Okuma Testi(GZOT) çalışmacı tarafından uygulanmıştır. Çalışmaya katılan ergenlere Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri, ebeveynlerine Beck Depresyon Envanteri ve Toronto Aleksitimi Ölçeği verilmiştir. Sonuçların istatistiksel analizi SPSS 25 programında yapılmıştır. BULGULAR: Her iki grup arasında sosyodemografik veriler açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Olgu grubunda en çok görülen hastalıklar Majör depresyon ve karşıt olma karşı gelme bozukluğudur. Olgu grubu ile kontrol grubu arasında GZOT puanı ve ebeveyn Toronto Aleksitimi Ölçeği puanları açısından anlamlı fark bulunamamıştır. Gruplar arasında sınıf tekrarı, annede ruhsal tanı varlığı ve annede daha yüksek Beck Depresyon Ölçeği puanı olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. GZOT puanının çalışmamızda Annede Beck Depresyon ölçeği ile negatif aile geliri ile pozitif korelasyon gösterdiği dikkat çekmiştir. SONUÇ: Kendine zarar verme davranışı olan ergenlerde duygu ve ruhsal durum çözümlemesinin kendine zarar verme davranışı ile bir ilişkisi çalışmamızda bulunamamıştır. Ailedeki aleksitimik özelliklerin de ergenlerdeki kendine zarar verme davranışı ile ilişkisi bulunamamıştır. Annede depresif özelliklerin kendine zarar verme davranışını arttırıcı etkisi vardır. Anahtar Sözcükler: Kendine Zarar Verme, Gözlerden Zihin Okuma, Aleksitimi, Ebeveyn Depresyonu, Ergen
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aim to assess recognition of emotion and mental states in adolescents with non-suicidal self injury and its possible effects on self harming behaviour. Also we expect to evaluate effects of depressive and alexithymic properties in parents of these adolescents on self harming behaviour. We plan to contribute to literature by better understanding and treatment of self harming behaviour with this studies findings. MATERIAL AND METHOD: Our study consists of two groups; self harming case group and a healthy control group. Case group consists of patients who are between 12 and 17 years old, who self harmed at least once, who are not diagnosed with psychotic disorders, mania or autism spectrum disorder. Control group consists of people who are in similar age and similar socioeconomic status with case group and who doesn't have any self harming behaviour and psychiatric diagnosis. In both groups researcher applied KSADS-PL to evaluate psychiatric disorders. Reading the Mind Through The Eyes Test(RMET) also applied to all adolescents. Adolescents were given Inventory of Statements About Self-Injury. Their parents were given Beck Depression Inventory and Toronto Alexithymia Scale. SPSS 25 used for statistical analysis of the data. RESULTS: There were no significant differences for socidemographics between two groups. In case group most diagnosed diseases were major depressive disorder and oppositional defiant disorder. Between case and control group there wasn't any significant differences for RMET score and parent Toronto Alexithymia Scale score. Between these two groups there was significant difference in Beck Depression Inventory Score by mothers(higher in case group). Also there was more class repetition and maternal psychiatric disorder in case groups, the difference is significant. RMET score correlated negatively with maternal Beck Depresion Inventory score and correlated positively with family income. CONCLUSION: We couldn't find any impairment in emotion and mental state recognition skills in self-harming behaviour. Also we failed to find any significant correlation between self harm behaviour and parental alexithymic properties. Maternal depressive characteristics tend to increase self harming behaviour in adolescent.