Periferik arter hastalığı olan bireylerde depresyon belirti şiddeti ve cinsel sorunlar arasındaki ilişki
Relationship between depression symptom severity and sexual problems in individuals with peripheral arterial disease
  1. Tez No: 501462
  2. Yazar: FİRDEVS EBRU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik arter hastalığı, Depresyon, Cinsel sorunlar, Hemşirelik, Peripheral arterial disease, Depression, Sexual problems, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, periferik arter hastalığı olan bireylerde depresyon belirti şiddeti ile cinsel sorunlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, 21 Ekim 2015-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde Periferik Arter Hastalığı tanısıyla yatan hastaların tamamı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, 21 Ekim 2015-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında periferik arter hastalığı tanısıyla yatan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 122 hasta oluşturmaktadır. Araştırma verileri, sosyo-demografik özellikleri belirlemeye yönelik kişisel bilgi formu, depresyon düzeyini belirlemeye yönelik Beck Depresyon Ölçeği, cinsel sorunları belirlemeye yönelik Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, frekans, yüzde dağılımları, Independent-T testi ve One Way Anova testleri kullanılmıştır.Periferik arter hastalığı olan bireylerin %89,3'ü erkek ve %59,8'i 60 yaş ve üzeri, %63,9'ünün ilkokul mezunu, %74,6'sı emeklidir. Periferik arter hastalığı olan bireylerin %13,9'unda klinik olarak depresyon, %48,4'ünde orta düzeyde depresyon, %7,4'ünde ciddi düzeyde depresyon saptanmıştır. Periferik arter hastalığı olan kadınların Beck Depresyon Ölçeği puan ortalamalarının erkeklere göre daha yüksek olduğu, periferik arter hastalığı olan kadınların Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği toplam ölçek puanı erkeklerin Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği toplam ölçek puanına göre daha fazla olduğu, periferik arter hastalığı olan bireylerin depresyon düzeyleri ile cinsel sorunları arasında ilişkinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between severity of depression symptom and sexual problems in patients with peripheral artery disease. The study population consisted of patients who were diagnosed with Peripheral Artery Disease in Mersin University Hospital Cardiovascular Surgery clinic between October 21, 2015 and May 30, 2016. The sample of the study consisted of 122 patients with peripheral arterial disease who met the criteria for inclusion in the study between October 21, 2015 and May 30, 2016. Data were collected using a personal information form to determine socio-demographic characteristics, the Beck Depression Scale for determining depression level, and the Arizona Sexuality Scale for identifying sexual problems. Independent-T test and One Way Anova tests were used in the evaluation of the data. 89.3% of the individuals with peripheral artery disease were male and 59.8% were over 60 years old, 63% 9 of them are primary school graduates and 74.6% are retired. Clinical depression was found in 13.9%, moderate depression in 48.4%, and severe depression in 7.4% of the individuals with peripheral artery disease. Women with peripheral artery disease had higher Beck Depression Scale scores than males, women with peripheral artery disease had higher scores on the Arizona Sexuality Scale total scale score than men on the Arizona Sexuality Scale total scale score, and depression levels of individuals with peripheral artery disease Problems have not been identified. Main