Endometrium adenokarsinoma hec1a hücrelerinde d vitaminin proliferasyon, migrasyon ve invazyon üzerine etkileri
Effects of vitamin d on cell proliferation, migration and invasion in hec1 endometrial adenocarcinoma cells
- Tez No: 501461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: D Vitamini, Endometriyum, Kanser, Adenokarsinoma, HEC1A, Vitamin D, Endometrium, Cancer, Adenocarcinoma, HEC1A
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Endometriyum karsinoma günümüzde en sık rastlanan jinekolojik malignitedir ve endometriyum adenokarsinoma kadınlarda en yaygın görülen dördüncü kanser türüdür. Endometriyal kanser gelişme riskini etkileyen faktörler, yaş, diyet ve egzersiz, diyabet, hormon tedavisi, intuterin cihaz kullanımı, aile öyküsü, erken menarş, geç menapoz ve radyasyon tedavisidir. Bir seko-steroid hormon olan D vitamini, antiproliferatif ve immünomodülatör özelliklere sahiptir ve en önemli rolü kalsiyum ve fosfat mekanizması üzerinedir. D vitamini endometriyum kanseri dâhil çok sayıda kanser riskini azaltmak için önerilmiştir ve endometriyal dokuda D vitamini reseptörünün varlığı gösterilmiştir. D vitamininin aktif formu kalsitriol (1,25(OH)2D3) ve analogları, kanser riskini ve prognozunu belirlemede rol oynayabilen birçok hücresel yolları regüle eder. Bu çalışmada literatürde eksik olarak gördüğümüz endometriyum adenokarsinoma HEC1A hücrelerinde D vitamininin proliferasyon ve migrasyon üzerine etkilerini gösterdik. Çalışmada endometriyum adenokarsinoma HEC1A hazır hücre hattı kullanıldı. Kültüre edilen endometriyum adenokarsinoma HEC1A hücrelerinde alfakalsidol ve kalsitriolün proliferasyon, migrasyon ve invazyon üzerine etkisi gerçek zamanlı hücre analiz modeli ile gösterildi. Aynı zamanda endometriyum adenokarsinoma HEC1A hücrelerinde alfakalsidol ve kalsitriolün migrasyon üzerine etkisi yara iyileşme modeli ile de gösterildi. Çalışmamızda düşük konsantrasyon (10-9 - 10-11 M) D vitamini kullanımının endometriyum adenokarsinoma HEC1A hücrelerinde hem proliferasyonu hem de migrasyonu azalttığını gösterdik. Yüksek konsantrasyon (10-6 - 10-8 M) D vitamini kullanımı ise endometriyum adenokarsinoma HEC1A hücrelerinde proliferasyonu ve kısmen migrasyonu artırdığını gösterdik. Endometriyum kanserlerinin patogenezinin aydınlatılması, hastalığın progresyonunu önlenmesi ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için D vitamininin proliferasyon, migrasyon ve invazyon üzerine etkileri ile ilgili daha fazla çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Endometrium carcinoma is the most common gynecologic malignant and endometrium adenocarcinoma is the fourth most common type of cancer in women. Factors affecting risk of developing endometrial cancer are age, diet and exercise, diabetes, hormone therapy, intestinal device use, family history, early menarche, late menopause and radiation therapy. Vitamin D, a seco-steroid hormone, has antiproliferative and immunomodulatory properties and its most important role is on the mechanism of calcium and phosphate. Vitamin D is recommended to reduce the risk of multiple cancers including endometrial cancerand the presence of vitamin D receptor on endometrial tissue. The active form of vitamin D is calcitriol (1,25 (OH)2D3) and its analogs regulate many cellular pathways that can play a role in determining cancer risk and prognosis. In this study, endometrial adenocarcinoma HEC1A cells, which we have seen as incomplete in the literature, showed effects on vitamin D proliferation and migration. Endometrial adenocarcinoma HEC1A pre-cell line was used in the study. The effect of alfacalcidol and calcitriol on proliferation, migration and invasion in cultured endometrial adenocarcinoma HEC1A cells was demonstrated by real-time cell analysis model. At the same time, the effect of alfacalcidol and calcitriol on migration of endometrial adenocarcinoma HEC1A cells was also demonstrated by the wound healing model. Our study also showed that the use of low concentration (10-9 - 10-11 M) D vitamins reduces both proliferation and migration in endometrial adenocarcinoma cancer. The use of high concentration (10-6 - 10-8 M) D vitamins has shown that proliferation and partial migration of endometrial adenocarcinoma cancer are increased. Further studies on the effects of vitamin D on proliferation, migration and invasion are needed to contribute to the development of new therapeutic strategies, prevent progression of the disease and clarify the pathogenesis of endometrial cancer.