Supraglottik larenks kanserli hastalarda açık cerrahi ile transoral co2 lazer cerrahisinin fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of functional and oncologic outcomes of open partial laryngectomy and transoral co2 laser surgery in supraglottic larynx carcinoma patients
- Tez No: 501523
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM MEÇO
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Onkoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Oncology
- Anahtar Kelimeler: Supraglottik larenks kanseri, parsiyel larenjektomi, transoral lazer cerrahisi, fonksiyonel sonuçlar, Supraglottic larynx carcinoma, partial laryngectomy, transoral laser surgery, functional results
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, supraglottik larenks kanseri nedeniyle açık parsiyel larenjektomi yapılan ve transoral lazer cerrahisi ile tedavi edilen hastaların; hospitalizasyon süresi, oral beslenme durumları ve oral beslenmeye başlangıç süreleri, dekanülasyon durumu ve süreleri ile postoperatif seslerinin değerlendirilerek bu iki cerrahinin fonksiyonel sonuçlarını kıyaslamak; aynı zamanda sağkalım, hastalığa özgü sağkalım, nüks ve ikinci primer tümör varlığının da değerlendirilerek transoral lazer cerrahisinin onkolojik olarak sonuçlarının açık cerrahiye benzer olduğunu tayin etmektir. Materyal Metot: Çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde Ocak 2012- Mart 2017 supraglottik larenks kanseri tanısıyla açık parsiyel larenjektomi ve transoral lazer cerrahisi ile tedavi edilen 44 erkek, 6 kadın olmak üzere toplam 50 hasta üzerinde yapıldı. Çalışmadaki hastaların verileri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinde oluşturulan larenks kanserli hastaların veritabanından ve hasta dosyalarından prospektif ve retrospektif olarak elde edildi. Bulgular: Transoral lazer cerrahisi yapılan hastalar, açık cerrahi yapılan hastalarla kıyaslandığında trakeostomi ihtiyacının daha az, hospitalizasyon süresinin daha kısa, oral beslenmeye geçiş süresinin daha erken olduğu görüldü. Oral beslenme oranları arasında ve ses sonuçları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Onkolojik olarak değerlendirildiğinde supraglottik larenks kanserinde TLC'nin organ koruma üzerine etkileri, açık cerrahidekine benzer görüldü. Lokal nüksler saptansa da tekrar edilebilen endolarengeal lazer cerrahileri ve adjuvan tedavilerle uzun dönem sonuçları arasında anlamlı bir fark saptanmadı.Sağkalım ve hasalığa özgü sağkalım arasında fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlarda; supraglottik larenks kanserinde transoral lazer cerrahisinin fonksiyonel olarak açık parsiyel larenjektomiden daha iyi olduğu, onkolojik sonuçları arasında da anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the patients who underwent open partial laryngectomy or transoral laser surgery due to supraglottic laryngeal carcinoma; to compare the functional outcomes of these two surgeries by evaluating the duration of hospitalization, oral nutritional status and onset of oral feeding, weaning tracheostomy status and duration, and postoperative voices; and to assess the survival, disease-specific survival, recurrence and presence of second primary tumors, and to determine that the oncologic outcome of the transoral laser surgery is similar to open surgery. Materials and methods: The study was performed on 50 cases, 44 male and 6 female, which where diagnosed with supraglottic larynx carcinoma and treated with open partial laryngectomy or transoral laser surgery in Ankara University Medicine School, Department of Otorhinolaryngology between January 2012 – March 2017. The data of the patients in the study were obtained prospectively and retrospectively from the database of the patients with laryngeal cancer and the patient files created in Ankara University Medicine School, Department of Otorhinolaryngology. Results: Patients who underwent transoral laser surgery were found to less tracheostomy needs, shorter hospitalization times, and earlier transition to oral feeding than open surgery patients. There was no significant difference between oral feeding rates and voice results. Oncologically, the effects of TLC on organ preservation in supraglottic laryngeal cancer were similar to those in open surgery. For local recurrences, repeated endolaryngeal laser surgeries and adjuvant treatments could be used for transoral laser surgery patients. There was no difference between survival and survival specific survival. Conclusion: In the results obtained in this study; the transoral laser surgeey in supraglottic laryngeal carcinoma seems to have better functional results than partial laryngectomies and there is no significant difference between 2 surgeries for oncologic results.