İmmünglobülin A vaskülitinde signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, UEGF, AND Bmp1)-EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE)1 ve SCUBE2'nin rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of signal peptide-cub-egf domain containing protein (SCUBE)1 and SCUBE2 in immünoglobulin A vasculitis
- Tez No: 501638
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDES KALYONCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1, SCUBE2, immünglobülin A vasküliti, IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1, SCUBE2, immunoglobulin A vasculitis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İmmünglobülin A vaskülitinde signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, UEGF,EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE)1 ve SCUBE2'nin rolünün değerlendirilmesi Giriş: İmmünglobulin A vasküliti (IgAV), küçük damar duvarlarına IgA çökmesi sonucu ortaya çıkan sistemik, inflamatuvar lökositoklastik bir vaskülittir. Kendi kendini sınırlayan özellikte olan, IgAV'nin etiyoloji ve patogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup, tümör nekrozis faktör (TNF)-α, interlökin (IL)-6 gibi sitokinler sorumlu tutulmuştur. Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE)1 yeni tanımlanmış, salgılanabilen bir hücre yüzey proteinidir. SCUBE1 ve SCUBE2 vasküler endotel hücreleri, inflamasyon, kanser metastazı ve vasküler hastalıklar gibi çeşitli patofizyolojik süreçlerde rol oynadığı gösterilmiştir. Amaç: Çalışmamızda IgAV ile SCUBE1 ve SCUBE2 arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ocak 2016 ve Mayıs 2017 tarihleri arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi çocuk polikliniklerine başvurup, Ankara 2008 tanı ölçütlerine göre IgAV tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Son üç ay içinde steroid ya da steroid olmayan antiinflamatuvar ilaç kullanımı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalığın aktif ve iyileşme döneminde olan hastalardan ve sağlıklı kontrol grubundan kan alınarak, ELISA yöntemiyle IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1 ve SCUBE2 düzeyi çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya, IgAV tanısı alan, yaşları üç ile 17 yıl arasında değişen, 13 (%50)'ü erkek, 13 (%50)'ü kız olmak üzere, toplam 26 hasta alındı. IgAV tanısı alan hastaların hepsinde cilt tutulumu vardı. Hastaların 23 (%88,4)'ünde eklem tutulumu, yedi (%26,9)'sinde gastrointestinal sistem (GİS), beş (%19,2)'inde böbrek tutulumu ve üç (%11,5)'ünde testis tutulumu izlendi. IL-1 düzeyi, hastalığın aktif döneminde olan hasta grubunda, sağlıklı kontrol grubuna göre iyileşme dönemine göre anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,03). Hastaların aktif dönem ve sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında, IL-1 ve IL-6 düzeyleri, hastalığın aktif döneminde anlamlı derecede daha yüksekti (sırasıyla p=0,006 ve p=0,01). SCUBE1 ve SCUBE2 düzeyleri, hastalığın aktif ve iyileşme dönemlerine göre karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık görülmedi. SCUBE2 düzeyinin, hastalığın iyileşme döneminde, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu (p=0,008). Sonuç: SCUBE2'nin hastalığın iyileşme döneminde yükselmesi, SCUBE proteinlerinin, çeşitli hücre tipleri ve dokularda inflamasyon dışında farklı işlevlere aracılık edebileceğini düşündürmektedir. Bu konuda daha fazla sayıda hasta üzerinde yapılacak araştırmalarla, bu durumun aydınlatılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the role of signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein (SCUBE)1 and SCUBE2 in immünoglobulin A vasculitis Introduction: Immünglobulin A vasculitis (IgAV) is a systemic, inflammatory, leucocytoclastic vasculitis which is caused by IgA deposit to small blood vessels. It is a self-limiting disease and etiopathogenesis of IgAV is still unclear and cytokines such as TNF-α, IL-6 have been implicated in the active phase of the disease. Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1)-EGF (epidermal growth factor)-like domain-containing protein (SCUBE)1 is a new described, can be secreted cell surface protein. It has been proven that SCUBE1 and SCUBE 2 has a role in various pathophysiologic processes like vascular endothelial cells, inflammation, cancer metastasis and vascular diseases. Objective: In our study, we aimed to research whether there is a relationship between SCUBE1 and SCUBE2 proteins and IgAV. Methods: Between January 2016 and May 2017, the patient admitting to outpatient clinics in pediatric department of Farabi Hospital in Karadeniz Technical University and diagnosed with IgAV according to Ankara 2008 diagnostic criteria were included. Patients who used steroid or non-steroidal inflammatuary drug in last three months were excluded. Blood samples collected from patient who were in active and recovery phases of their diseases and healhty control group. IL-1, IL-6, TNF-α, SCUBE1 and SCUBE2 levels studied with ELISA method. Results: A total of 26 patients, 13 (50%) male and 13 (50%) female, aged between 3 and 17 years, who were diagnosed with IgAV, were included in the study. The average age in healthy control group was 7.15±3.34 years. There was skin involvement in all of the patients who were diagnosed with IgAV. Twenty three (88.4%) patients had joint involvement, seven (26.9%) patients GI involvement, five (19.2%) kidney involment and three (11.5%) patients testicular involvement. IL-1 levels are significantly higher in active phase of disease than in healthy control group and recovery phase of disease (p=0.03). IL-1, IL-6 levels were statistically significant higher then in healthy control group (p=0.006 and p=0.01, respectively). SCUBE1 and SCUBE2 levels were not different in active and recovery phases of the disease. SCUBE2 levels have found significantly higher in recovery phases of the disease when compared to healthy control group (p=0,008). Conclusions: Increase of SCUBE2 levels in the recovery phase of disease suggests that SCUBE proteins has a different role from inflammation in tissues and various cell types. We think that this situation can be elucidated by studies on more patients in this regard.