Türkiye'deki ortodonti uzmanlık eğitiminin uzmanlık öğrencileri tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of orthodontics speciality training in Turkey by orthodontic specialist students
- Tez No: 501821
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERSAN İLSAY KARADENİZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodonti uzmanlık eğitimi, Anket, Kesitsel çalışma, Ortodonti uzmanlık öğrencileri, Orthodontic speciality training, Survey, Cross-sectional study, Orthodontic specialist students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye'deki Ortodonti Uzmanlık Eğitiminin Uzmanlık Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki ortodonti uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimlerinden genel olarak memnuniyet derecelerini ve uzmanlık eğitimlerinin kapsamını uzmanlık öğrencilerinin perspektifinden değerlendirmektir. Çalışmamız, tanımlayıcı ve kesitsel bir anket çalışmasıdır. Çalışmamızın ilk aşamasında, ülkemizdeki ortodonti uzmanlık eğitiminin değerlendirilmesinde kullanacağımız değişkenler belirlenmiştir. Bu amaçla, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ve literatürde bu konu ile ilgili yapılmış çalışmalar dikkate alınarak anket formu oluşturulmuştur. Yönetmelik dışında kalan diğer değişkenlerle ilgili verilere ulaşılmasında ise hazırladığımız anket soruları kullanılmıştır. Veri toplama formu olarak oluşturduğumuz anket 6 adet açık uçlu ve 32 adet kapalı uçlu olmak üzere, toplam 38 sorudan oluşmaktadır. Türk Ortodonti Derneği‟ne kayıtlı Türkiye‟deki ortodonti uzmanlık eğitimi almakta olan tüm uzmanlık öğrencileriyle elektronik posta yoluyla iletişim kurulmuştur. Türk Ortodonti Derneği tarafından katılımcıların elektronik posta adreslerine, anketimizin elektronik bağlantı adresi kopyalanarak postalanmıştır. Verilerin tanımlanmasında frekans, yüzde (%) dağılımı kullanılmıştır. Açık uçlu sorulardan elde edilen veriler kategorize edilerek değerlendirilmiştir. Veriler ankete katılan 187 ortodonti uzmanlık öğrencisinin yanıtları ile elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler benzer çalışmalardan elde edilen verilerle karşılaştırılarak, sonuçlar yorumlanmıştır. Ülkemizde verilmekte olan ortodonti uzmanlık eğitiminde iyileştirmelerin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Orthodontic Speciality Training in Turkey by Orthodontic Specialist Students. The aim of this study is to evaluate the overall satisfaction ratings of the specialist training of orthodontics specialists in Turkey and evaluation of the specialist training from the perspective of the specialist students. Our study is a descriptive and cross-sectional survey study. In the first phase, the variables that are objected to be used in evaluating the training of orthodontics in Turkey have been defined. For this purpose, a survey has been prepared in accordance to the Regulation on Speciality Education in Medicine and Dentistry and available literature. To be able to obtain the data about the other variables that are not involved in the regulation, a questionaire has been formed and used. The survey that is aimed to be formed as a data collection, consists of 38 questions in total including 6 open-ended and 32 closed-ended questions. All the specialist training students registered at Turkish Orthodontic Assosciation have been contacted via email. The e-mail address of our questionnaire was copied and mailed to the e-mail addresses of the participants via the Turkish Orthodontic Society. Frequency and percentage (%) distribution is used to identify the data. The data obtained from the open-ended questions were evaluated by categorization. The data were obtained from the answers of 187 orthodontic specialists who participated in the survey. The data were compared with the data obtained from the similar studies and the interpretations were made accordingly. As a conclusion, improvements should be made in the training of orthodontics specialists in Turkey.