Ratlarda metilfenidat kullanımının ortodontik diş hareketine etkisi
The effect of methylphenidate on orthodonti̇c tooth movement in rats
  1. Tez No: 501820
  2. Yazar: ALPEREN KAMİLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN İLSAY KARADENİZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metilfenidat, Ortodontik diş hareketi, Rat, Methylphenidate, Orthodontic Tooth Movement, Rats
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu rahatsızlığı olan hastalarda en sık kullanılan tedavi ajanı olan metilfenidatın ratlara uygulanması ile ortodontik diş hareketi üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilebilmesidir. Yaşları 4 hafta olan toplam 30 adet erkek Wistar-Albino sıçan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilmiştir. Hayvanların deney prosedürünün yürütülmesi ve bakım işlemleri aynı merkezde yapılmıştır. Hayvanlar temin edildikten sonra randomize olarak, her grupta 10 adet deney hayvanı olacak şekil üç gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda 8. haftada ölçü alımı dışında işlem uygulanmamıştır. Kuvvet grubunda 8. haftada ölçü alımını takiben 50 gr. ortodontik kuvvet uygulanmıştır. Metilfenidat grubunda 4. haftada günlük 10mg/kg dozda intraperitonal metilfenidat enjeksiyonları başlatılmış, 8. haftada ölçüler alınarak 50 gr. ortodontik kuvvet uygulaması başlatılmıştır. Deney sonunda tüm hayvanların sakrifiye edilmelerini takiben diseke edilen maksillaları TRIOS 2014- 1 ağız içi tarama cihazı ile taranmıştır. Kuvvet uygulaması öncesi alınan ölçüler de aynı yöntem ile taranarak dijital modeller hazırlanmıştır. Başlangıç ve bitim modelleri üzerinde yapılan dijital ölçümlerden elde edilen veriler istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Gruplar arası incelemede işlem yapılan tarafta (sol) ortalama ortodontik diş hareketi ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0.001; p0.05). Sonuç olarak, ratlarda metilfenidatı uygulamasının ortodontik diş hareketi üzerinde etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to evaluate the possible effects of Methylphenidate, mostly prescribed medical agent for treatment of Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, on orthodontic tooth movement in rats. Thirty male Wistar-Albino rats, all aged 4 weeks, obtained from Karadeniz Technical University Surgical Research and Practice Center, as well as experimental procedures and animal care operations were conducted on the same center. We have randomly seperated experimental animals into 3 groups, all groups were including 10 animals. On control group, dental impressions were taken on 8th week, no further procedures applied. On force group, 50 gr. orthodontic force was applied after dental impression on 8th week. On methylphenidate group, we have started methylphenidate injections intraperitonaly with a daily dose of 10mg/kg on 4th week. And we applied 50 gr. orthodontic force to methlyphenidate group on 8. week, after dental impressions. At the end of the experimental period, all animals were sacrificed. Maxillas were isolated. Isolated maxillas and dental impressions were scanned with TRIOS 2014-1 intraoral scanning device and digital models were obtained. Data extracted from measurement of these digital models were statistically interpreted. Statistically significant difference was observed when collected data of mean orthodontic tooth movement of groups compared to each other (p=0.001; p0.05). According to the results of this study, when 10mg/kg methylphenidate administered on rats for 4 weeks there was no difference in the amount of orthodonic tooth movement compared to the rats without administered methylphenidate .