Deneysel proliferatif vitreoretinopati modelinde intravitreal aflibercept enjeksiyonunun inflamasyon, proliferasyon ve progresyon mekanizmaları üzerine olan etkilerinin proteomik yolla incelenmesi
Monitoring inflammatory, proliferative and progression effects ofintravitreal aflibercept injection at the proteom level in a rat proliferative vitreoretinopathy model
  1. Tez No: 501836
  2. Yazar: IŞIL USLUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL LEVENT KARABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Proliferatif vitreoretinopati, aflibercept, dispaz, proteomiks, Proliferative vitreoretinopathy, aflibercept, dispase, proteomic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
DENEYSEL PROLİFERATİF VİTREORETİNOPATİ MODELİNDE İNTRAVİTREAL AFLİBERCEPT ENJEKSİYONUNUN İNFLAMASYON, PROLİFERASYON VE PROGRESYON MEKANİZMALARI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN PROTEOMİK YOLLA İNCELENMESİ Amaç ve Kapsam: Dispaz ile oluşturulan deneysel proliferatif vitreoretinopati modelinde intravitreal aflibercept enjeksiyonunun inflamasyon, proliferasyon ve progresyon mekanizmaları üzerine olan etkilerinin proteomik yolla incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 35 adet Long Evans pigmente erkek rat; kontrol grubu, dispaz+salin ve dispaz+aflibercept olmak üzere üç gruba ayrıldı. İlk gündispaz+salin grubuna 2µl dipaz ve 2µl salin,dispaz+aflibercept gurbuna 2µl dispaz ve 2µl aflibercept uygulandı. Altı haftalık takip sonrasında evisserasyon işlemi gerçekleştirilerek retina ve vitreus örnekleri proteomiks analizi yapılması amacıyla proteomiks laboratuvarına verildi. Bulgular: Proteomiks analizi sonucunda hem dispaz+salin hem de dispaz+aflibercept grubunda CK-6A, UCH-L1, PLCG2, Complex III subunit 1, NSE, Gnao1, hnRNPF, PEBP-1, Gβ5, PDHB, IDH3A, CRMP-2, LDH-B, Eno1, MDH, GS seviyelerinde belirgin düşüş, GFAP seviyesinde ise belirgin bir artış görülmüştür. Sonuç:Proteomiks analizi sonucunda dispaz ile oluşturulan PVR modelinde, özellikle sinyal yolaklarının bozulduğu ve sinyal iletimi ilişkili proteinlerin seviyelerinde değişiklikler olduğu görülmüştür. Uygulanan aflibercept tedavisinin, protein seviyelerinde belirgin bir normale dönüşe sebep olmadığına dayanarak bu durumu tamamen düzeltmediği kanaatine varılmıştır. Ancak etki mekanizması bilinen afliberceptin doz miktarı değiştirilerek ileri çalışmalar yapılabilir. PVR'ın günümüzdeki tedavisi ve dispaz ile oluşturulan PVR modellerinin proteomiks analiz çalışmalarının literatürdeki sayıları kısıtlıdır. Hatta ratlarda ilk defa yapılan bu proteom analizinde, dispaz ile oluşturduğumuz PVR gruplarında ki UCH-L1, PLCG2, Complex III subunit 1, PEBP-1, PDHB, Gβ5, IDH3A, MDH,CRMP2 varlıkları ve değişiklikleri daha önceki PVR çalışmalarında gösterilmemiştir. Bu yapısal proteinlerin seçici regülasyonunun, retinada oluşan glial yaraların oluşum mekanizmasına ışık tutacağı ve gelecekte geliştirilecek tedavilere yardımcı olacağı ön görülebilir.
Özet (Çeviri)
MONITORING INFLAMMATORY, PROLIFERATIVE AND PROGRESSION EFFECTS OFINTRAVITREAL AFLIBERCEPT INJECTION AT THE PROTEOM LEVEL IN A RAT PROLIFERATIVE VITREORETINOPATHY MODEL Purpose and Scope: The aim of this study is monitoring inflammatory, proliferative and progression effects of intravitreal aflibercept injection in a dispase induced rat proliferative vitreoretinopathy model by proteomic analysis. Material and Methods: A total of 35 male Long Evans pigmented rats were divided into three groups as control,dispase + saline and dispase + aflibercept. Dispase + saline group received 2µl dispase and 2µl salin, dispase + aflibercept group received 2µldispase and 2µl aflibercept as treatment in the first day of experiment. At the end of the 6th week all survived rat's retina and vitreous specimens collected by evisceration and given to the proteomics analysis laboratory. Findings: Proteomics analysis revealed that both dispase + saline and dispase + aflibercept group have significantly increased levels of CK-6A, UCH-L1, PLCG2, Complex III subunit 1,NSE, Gnao1, hnRNPF, PEBP-1, Gβ5, PDHB, IDH3A, CRMP-2, LDH-B, Eno1, MDH, GS and significantly decreased levels of GFAP. Conclusion: Results of proteomic analysis showed impairment of signal pathways and changed levels of signal transmission proteins in dispase induced proliferative vitreoretinopathy rat model. Depending on insignificant improvement of protein levels in intravitreal dispase + aflibercept group, complete cure by aflibercept treatment is thought to be questionable. However, further work can be done by changing the therapeutic dose of aflibercept previously known to be effective in PVR.There is limited literature on proteomic analysis up-to-date treatment of PVR and dispase induced PVR models. This is known to be the first study on proteomic analysis of dispase induced proliferative vitreoretinopathy rat model, furthermore there is no available study indicating the presence and changes of UCH-L1, PLCG2, Complex III subunit 1, PEBP-1, PDHB, Gβ5, IDH3A, MDH levelsin proliferative vitreoretinopathy. The selective regulation of these structural proteins can enlighten the mechanism of glial wound formation in retina and guide future treatment modalities.