Endoskopik sinüs cerrahisi hastalarının demografik özelliklerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of endoscopic sinus surgery patients' demographic features
- Tez No: 501839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik cerrahi, paranazal sinüs, sinüzit, nazal polip, Endoscopic surgery, paranasal sinus, sinusitis, nasal polyp
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2010 ile 2016 yılları arasında, kliniğimizde endoskopik sinüs cerrahisi yapılan hastalarda cerrahi endikasyona neden olan hastalık, kadın ve erkeğe göre tutulum özellikleri, nüks oranları, yaşa göre tutulum ve lokalizasyon (tek taraflı - bilateral tutulum) gibi özellikler ortaya konarak Kocaeli'de, merkezimizde endoskopik sinüs cerrahisi yapılan hastaların demografik özelliklerinin ortaya konması amaçlandı. Bu analizler literatür bilgileri eşliğinde tartışıldı. Materyal ve Metod: Kocaeli Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ABD Kliniği'nde 2010-2016 yılları arasında nazal polipli kronik sinüzit, nazal polipsiz kronik sinüzit, mukosel, fungal sinüzit, koanal polip, sinonazal benign ve malign tümörler, sinüzit komplikasyonu, dentijiröz kist, konjenital hastalıklar ( koanal atrezi, ensefalosel vb. ), yabancı cisim, epistaksis tanılarıyla 483 hastaya 508 endoskopik sinüs cerrahisi işlemi yapıldı. Araştırmaya bu teknikle veya bu tekniğin kombine olduğu tüm olgular alındı. Olgularla alakalı herhangi bir dışlama kriteri oluşturulmadı. Araştırmada, hastalıklara özel kadın erkek oranı, dekatlar bazında hastalıkların yaşa göre tutulum paterni, nüks vakaları, neoplastik vakaların patolojik dağılımı, hastalıkların tek taraflı sinüslerin tutulumuna göre sınıflanması gibi özelliklerin literatürle karşılaştırılması, uyumu ve uyumsuzluğu incelendi. Bulgular: Çalışma kapsamında 0-92 yaş aralığında (ortalama: 39,2) 303 erkek (%62) ve 180 (%38) kadın hasta incelendi. Tüm hastalar hastalıklara göre sınıflandırıldığında en çok 205 hastayla nazal polipli kronik sinüzit yer aldı. Nazal polipsiz kronik sinüzit 74 hasta, sinonazal benign ve malign tümörler 38 hasta (osteom ve inverted papillom haricinde), koanal polip (ağırlıklı olarak antrakoanal polip) 37 hasta, inverted papillom 21 hasta, mukus retansiyon kisti 17 hasta, fungal sinüzit 17 hasta, mukosel 16 hasta, konjenital patolojiler 9 hasta, akut sinüzit komplikasyonu ve dentijiröz kist 7'şer hasta, osteom 5 hasta ayrıca konka büllosa açılması, kafa tabanı defekti onarımı, epistaksis, vidian nörektomi, yabancı cisim gibi endikasyonları içeren operasyonların oluşturduğu diğer nedenler 30 hasta olarak belirlendi. Sonuç: Hastalık bazında incelenen kadın-erkek oranı, yaş, unilateralite-bilateralite, nüks oranları genellikle literatürle uyumlu bulundu. Tümör olgularının histopatolojik dağılımında literatürden farklı olarak soliter plazmositom oranı yüksek bulunurken, adenokarsinom oranı düşük olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study has aimed to reveal the demographic characteristics as surgery indication, male female ratio, age, recurrence rates, localization of involvement (unilateral-bilateral) of endoscopic sinus surgery patients whom operatized at our clinic, in Kocaeli. These analyzes is discussed in the knowledge of literature. Material and Methods: 483 patients had 508 endoscopic sinus surgeries with the diagnoses of chronic sinusitis with nasal polyp, chronic sinusitis without nasal polyp, mucocele, fungal sinusitis, choanal polyp, sinonasal benign and malign tumors, sinusitis complications, dentigerous cyst, congenital diseases (choanal atresia, ensephalocele, etc.), foreign bodies, epistaxis at Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology in 2010-2016. All cases that was operated by this technique and combined open techniques are included the study. There have not been any exclusion criteria. Male female ratio for all diseases, involvment patterns related to decades, recurrence ratios, histopathologic types of neoplastic cases, localization of involvement (unilateral-bilateral) characteristics are researched and compared within the literature for suitability and unsuitability. Results: 303 males (62%) and 180 females (38%) with a mean age of 39,2 (range 0-92 years) are investigated in this study. When it is classified according to diseases, 205 cases of chronic sinusitis with nasal polyp was the biggest serie. It is determined that chronic sinusitis without nasal polyp was 74 patients, sinonazal benign and malign tumors (except osteomas, inverting papillomas) were 38 patients, choanal polyp was 37 patients (especially antrachoanal polyps), inverting papilloma was 21 patients, mucus retantion cyst was 17 patients, fungal sinusitis was 17 patients, mucocele was 16 patients, congenital pathologies were 9 patients, acute sinusitis complication was 7 patients, dentigerous cyst was 7 patients, osteoma was 5 patients and the others which chonca bullosa resection, endoscopic reconstruction of skull base defect, epistaxis, vidian neurectomy and foreign bodies of nose operations in it were 30 patients. Conclusion: Almost for all disease, male female ratio, age, unilaterality and bilaterality, recurrence rates were similar to literature. In the tumor cases, solitary plasmocytoma ratio was higher and adenocarcinoma ratio was lower as a difference with the literature.