Kavernöz sinüs medial koridorun anatomik sınırları ve medial koridordaki yapıların endoskopik transfenoidal yolla tanımlanması (kadavra anatomik çalışması)
The anatomical boundaries of medial corridor of the cavernous sinus and the identification of structures on the medial corridor by endoscopic transphenoidal pathway (anatomical study of cadaver)
  1. Tez No: 501840
  2. Yazar: AYKUT GÖKBEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ÇABUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Medial koridor, kavernöz sinüs, lateral sellar kompartman, medial corridor, cavernous sinus, lateral sellar compartment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve amaç: Kavernöz sinüse (KS) invazyon gösteren hipofiz tümörlerini kavernöz internal karatid arter (İKA) ve kranial sinirlere zarar vermeden güvenli bir şekilde eksize etmek için bu tümörlerin yayılım yolu olarak kullandığı KS medial koridorunun (MK) anatomik sınırlarını ve bu koridoru oluşturan nörovasküler yapıları endoskopik endonazal transsfenoidal cerrahi (EETC) yaklaşım ile tanımlamaktır. Gereç ve yöntem: Bahçeşehir Üniversitesi Rhoton Laboratuarında 5 kadavrada bilateral 10 KS üzerinde EETC teknik ile çalışıldı. Karl Stroz iki boyutlu 0 ve 30 derece endoskop ile Xion üç boyutlu görüntüleme sistemleri kullanılarak bu bölgelerin 2D ve 3D digital video kayıtları alındı. Bulgular: EETC teknik ile sella ve bilateral KS üzerindeki kemik doku sakrifiye edilerek MK'nın sınırları ortaya konuldu. MK sınırları ortaya konulduktan sonra İKA'nın anterior bendi ile pitüiter bez arasındaki mesafe ölçüldü ve bu mesafe klinik yararlanımda kullanılması için 5 mm olmak üzere 2 seviyede sınıflandırıldı. Sonuç: Hipofiz adenomları ve tüm intrasellar lezyonların lateral sellar kompartmana ve KS'ye invazyonunda kullandıkları yollardan birinin de MK olduğunu düşünüyoruz. MK'yı iyi bilmek hem tümör invazyonunu anlamakta hem de cerrahi yaklaşımda kullandığımız stratejiyi belirlemede yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: To safely release cavernous sinus-invading pituitary tumors without damaging the cavernous internal carotid artery(ICA) and cranial nerves, to define the anatomical boundaries of the medial corridor (MC) which these tumors use as the route of propagation and the neurovascular structures forming this corridor by endoscopic endonasal transsphenoidal surgical (EETS) approach. Materials and methods: In the Rhoton Laboratory of Bahçeşehir University, 5 cadaveric bilateral 10 CS were studied with EETS technique. With Karl Stroz two-dimensional 0 and 30 degree endoscopes, 2D and 3D digital video recordings of these regions were obtained using Xion three-dimensional imaging systems. Results: The sella and bilateral bone tissue on the CS were sacrificed by EETS technique to reveal the MC boundaries. After setting the limits of the MC, we measured the distance between the anterior bend of the ICA and the pituitary gland, and we distinguished it between 5 mm for clinical use. Conclusion: We think that MC one of the way used in invasion of pituitary adenomas and all intrasellar lesions, the lateral sellar compartment and CS. Well understanding of the MC will help to identify the invasion and to determine the strategy that we use for the surgical approach.