Drivers and impact of migrant entrepreneurship on socioeconomic integration from a mixed embeddedness perspective: Case study of the Turks in Ghent, Belgium
Göçmen girisimciliğinin sosyoekonomik entegrasyona karma gömülü (mixed embeddedness ) yaklaşım açısından güdüleri ve etkisi : Gent, Belçika'daki Türkler örnek olay incelemesi
  1. Tez No: 501844
  2. Yazar: KEVİN VAN HOVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK GÜLCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belçika, Avrupa Türkleri, (Göçmen) Girişimciliği, Göçmenlerin Entegrasyonu, Karma gömülü, Sosyo-ekonomik Entegrasyon, Sosyal Hareketlilik, Fırsat Yapısı, Etnik Ekonomi, Girişimcilik Politikası, Belgium, Euro Turks, (Migrant) Entrepreneurship, Migrant Integration, Mixed Embeddedness, Socioeconomic Integration, Social Mobility, Opportunity Structure, Ethnic Economy, Entrepreneurship Policy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Avrupa Komisyonu'nun 2020 Girişimcilik Eylem Planı, girişimciliği AB ekonomisinin büyüme lokomotifi haline getirmek için Avrupa'nın 'esaslı, geniş kapsamlı kültürel değişime' ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. 'Avrupa için daha fazla girişimci' yaratmak amacıyla göçmenler gibi spesifik gruplara ulaşmayı formüle etmiştir. Ancak, bu amaca ulaşmak için ilgili faktörler ve girişimcilik başarısı konuları kritik önem taşımaktadır. Belçika'nin Gent şehrindeki girişimcilerin mixed embeddedness (karma gömülü) bakış açısını uygulayarak örnek olay olarak incelenmesi, 1974 yılından itibaren mevcut etkinleştirme faktörlerinin, iş kurmak için Türk müşteri pazarının ulaşılabilirliğini ve büyük miktarda insan kaynağı ve mali sermaye olmadan da pazara erişilebilirliği mümkün kıldığını ortaya koymaktadır. Günümüz Türk girişimcileri öncelikli olarak bağımsızlık isteği ile hareket etmektedir. Gent'teki vergilendirilebilir kişi başına düşen ortalama aylık net gelir ile benzer medyan maaş seviyesi bulguları, girişimciliğin ev sahibi toplumda sosyo-ekonomik entegrasyon sağladığını göstermektedir. Ancak, sosyal hareketlilik algısı, girişimciliğin yarattığı gerçek sosyoekonomik hareketlilikten daha yüksektir. 20 değişken arasında uzun vadeli girişimcilik, işletmeyi kurmak için sağlanan idari kolaylıklar, işsizlik baskısının yokluğu, yerli Belçikalı müşteri payının büyüklüğü, dışsal mükafatlar ve pazar fırsatlarının motivasyonu; ve büyük sosyal ağ, yüksek medyan net gelir değerleri ile açık bir korelasyon göstermiştir. Etnik bir mozaiğe doğru evrime rağmen, ücret düzeyi ile ilişkili bulgular, bir iş kurmak için maddi teşviği bulunan girişimcilerin, etnik yerleşim bölgesinde bir yer seçmeyi de tercih edebileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The European Commission's Entrepreneurship 2020 Action Plan stated that to make entrepreneurship the growth engine of the EU's economy, Europe needs a 'thorough, far-reaching cultural change'. In order to create 'more entrepreneurs for Europe' it i.a. formulated to reach out to specific groups such as migrants. Yet, to achieve this the issues of drivers and entrepreneurial success are crucial. Applying a mixed embeddedness perspective, this case study of Turkish entrepreneurs in the Belgian city of Ghent reveals that the continuing presence of enabling factors for starting a business since 1974 have been the availability of a Turkish customer market and the accessibility of markets without the necessity for large human and financial capital. Present- day Turkish entrepreneurs are primarily driven by the wish for independence. Findings of the similar median wage level to the median monthly net income per taxable person in Ghent indicate that entrepreneurship enables socioeconomic integration in the host society. Yet, the perception of social mobility is higher than the actual socioeconomic mobility which entrepreneurship has generated. Among 20 variables, long-term entrepreneurship, perceived easiness of administrational barrier to set up the business, absence of an unemployment push, large native Belgian customer share, motivation by extrinsic rewards and market opportunities; and large social network showed a clear correlation to higher median net income values. Despite the evolution towards an ethnic mosaic, findings on the wage level demonstrate that entrepreneurs with material incentives for setting up a business can equally opt for a location in the ethnic enclave.