Karaman bölgesinde yetiştirilen silajlık mısırların ağır metal içeriklerinin AAS metodu ile tayini
The heavy metal content of silage corn grown in te region of Karaman determination by AAS method
  1. Tez No: 501901
  2. Yazar: FADİMANA ÜNÜVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KILIÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, Toprak, Ağır metaller, AAS, Çevre kirliliği, Silage corn, Soil, Heavy metals, AAS, Environmental pollution
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında Karaman ili havzasında yetiştirilen bazı silajlık mısırlardaki ağır metal (Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni ve Zn) içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Karaman ilimiz mısır üretiminde çok önemli bir yer tutmaktadır. Çevresel faktörlerinin etkisiyle mısırlarda bazı ağır metal birikiminin olacağı düşünülmektedir. Canlı ve insan sağlığı bakımından bu konunun araştırılması son derece önemlidir. Karaman ilinin şehir merkezi ve çeşitli köylerinden hasattan hemen önce mısır örnekleri toplanmıştır. Örneklerin alındığı tarladan toprak örnekleri de alınmıştır. Alınan örnekler açık havada ve tozsuz ortamda kurutulmuştur. Bitki ve topraktan alınan örnekler öğütülerek ince elek ile elenmiştir. Örnekler sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar 90-110°C' deki fırında kurutulmuştur. Kurutulmuş silajlık mısır örnekleri yaş yakma metodu uygulanarak, toprak örnekleri ise asitte çözünürleştirme işlemi ile çözelti haline getirilmiştir. Örnekler ağır metal içerikleri bakımından AAS metodu ile ölçülerek kirlilik olup olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuçlar standart değerler ile karşılaştırılmış ve standart değerler civarında olduğu, kirlilik oluşturacak seviyede olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the contents of heavy metals (Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni and Zn) in silage corn grown in Karaman province. Karaman has a very important place in the production of corn. It is thought that some heavy metal accumulation in corn due to the influence of environmental factors. It is very important to investigate this matter in terms of living and human health. Corn specimens were collected just before the harvest of Karaman city center and various villages. The soil samples were also taken from the farm where the silage corn samples were taken. The samples were dried in the open air and dust free environment. Samples taken from plants and soil were ground and screened with a fine sieve. Samples were dried at 90-110 °C until reaching constant weight. Dried silage corn samples were applied by wet burning method and soil samples were solubilized by acid solubilization process. The samples were measured by AAS method for heavy metal contents and evaluated for pollution. The results were compared with standard values and found to be around the standard values, not at the level that would lead to contamination.