Montesquieu'de siyasi güç ve özgürlük ilişkisi
Political power and liberty relatiohship in Montesquieu
- Tez No: 501964
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ ÖMER ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Montesquieu, siyaset felsefesi, özgürlük, siyasi hürriyet, kuvvetler ayrılığı, aristokrasi, monarşi, despotizm, yasama, yürütme, yargı, Montesquieu, political philosophy, liberty, political liberty, separation of powers, aristocracy, monarchy, despotism, legislation, executive, jurisdiction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tarihin ilk devirlerinden günümüze kadar olan süreçte filozoflar, insanların bir araya gelerek oluşturdukları toplumların yönetimine ilgi duymuşlar ve bu ilgiden de felsefenin bir alt dalı olarak siyaset felsefesi meydana gelmiştir. Bu alanın düşünürlerinden biri, Fransız ihtilalinden tam yüzyıl önce dünyaya gelen ve fikirleriyle ihtilali doğrudan etkilemiş olan Montesquieu'dür. Çalışmamızın konusunu, Aydınlanma Çağı'nın en ünlü temsilcilerinden olan Fransız düşünür Charles-Louis de Secondat, baron de la brede et de Montesquieu'nün devlet yönetimi, kanunlar ve özgürlük teminatı olarak kuvvetler ayrılığı oluşturmaktadır. Bu çalışmada en başından beri uygarlığın hızla gelişmesine, insanlığın hızla ilerlemesine rağmen her zaman toplumların sorunu olan yönetim biçimi ve siyasi hürriyete dikkat çekilmiştir. İlk topluluklardan Aydınlanma'ya kadar olan devlet ve hürriyet kavramları incelenerek, Montesquieu ile aralarında bir bağ kurulmuş ve konu özgün olarak Montesquieu'nün fikirleri açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the process from the early ages of history to date, philosophers have been interested in the administration of societies people form and such an interest caused the emergence of political philosophy, a branch of philosophy. One of the thinkers in this field is Montesquieu, who was born just 100 years before French Revolution and affected the Revolution directly through his thoughts. Subject of the present work is the administration of state, laws and the separation of powers as the warranty of freedom in the understanding of Charles-Louis de Secondat, baron de la brede et de Montesquieu, a French thinker who is among the most famous representatives of Enlightenment Era. In the study, from the beginning, attention is attracted to the administration forms and political freedom which both have always been the problems of societies in spite of the rapid development of civilisation and humanity. By examining the concepts of state and freedom from the first human clusters to the Enlightenment, a link tried to be formed between these concepts and Montesquieu and the subject is evaluated in the respect of Montesquieu's thoughts uniquely.