Korku filmlerinde anlatım aracı olarak ışık: Dabbe 6 ve All Hallows Eve 2 filmleri örneği
Light as a narrative toll in horror movies: Examples Dabbe 6 and All Hallows Eve 2 films
  1. Tez No: 501967
  2. Yazar: BARIŞ KOMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAZAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, korku filmi, sinema, ışık, aydınlatma teknikleri, Fear, horror film, cinema, light, lighting techniques
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnsanlar korkmalarına rağmen korku filmlerini izlemek isterler çünkü korkmak onları heyecanlandırır ve eğlendirir. Bu durum sinema yapımcılarının ilgisini çekmiş ve bu alanda çalışarak anlatımı yüksek filmler üretmişlerdir. Buradan hareketle araştırmada korku filmlerinde anlatım aracı olarak ışığın kullanımının anlatım gücünü etkileyip, etkilemediği incelenmiştir. Araştırmanın başlığı yerli ve yabancı filmler arasından tesadüfî olarak seçilen filmlerden sonra Korku Filmlerinde Anlatım Aracı Olarak Işık: dab6e ve ALL HALLOWS' EVE 2 filmleri örneği olmuştur. Araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Korku, korku türleri, ikonları, psikolojik etkileri, duygusal etkileri, estetik etkileri, yücelik etkisi ve korku filmi türleri, ses ile anlatım anlatılmaktadır. İkinci bölümde; Korku filmlerinde kullanılan ışık yöntemleri, film ışıklandırmasının kökenleri, niteliği, konuya göre yönü, dramatik öğe olarak kullanılması, anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Seçilen filmler odak gruplara izlettirildikten sonra korktukları sahneler tespit edilerek bu sahnelerdeki ışığın anlatım gücünü nasıl artırıp, azalttığı doküman incelemesi yöntemiyle ele alınarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
People want to watch horror films even though they are not afraid because they are excited and entertained by fear. This has attracted the interest of filmmakers and produced high-expression films by working in this field. From this, it has been investigated whether the use of light as a means of expression in horror films affects the expression power of the research. The title of the research has been the example of dab6e and ALL HALLOWS' EVE 2 films as a tool of narration in Horror Movies after randomly selected films from domestic and foreign films. The research consists of three main parts. In the first chapter; Fear, types of fear, icons, psychological effects, emotional effects, aesthetic effects, effects of glory and horror movies, voice narration are explained. In the second chapter; The methods of light used in horror films, the origins and qualities of film lighting, direction according to the subject, use as a dramatic item is explained. In the third chapter; after the selected films were watched by the focus groups, the stages were determined by examining the document by examining how, they increased and decreased the expression power of these scenes.