Siyasal iletişim aracı olarak gazetelerde politik mizah ve karikatür: 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri örneği
Political humor and cartoon in newspapers as a political communinication: Example of 2014 Presidential election
- Tez No: 501977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Politik Mizah, Karikatür, 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Political Communication, Political Humor, Cartoon, 2014 Presidential Elections
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Siyasal iletişim sürecinde gazetelerde yer alan politik karikatürler, günlük siyasal gelişmeleri ele alarak yorumlamakta, siyasal aktörler ile toplum arasında bir köprü görevi görmektedir. Politik karikatür; yapısı gereği eleştirel bir bakış açısına sahiptir, iktidardan muhalefete tüm siyasal aktörleri konu edinebilir. Siyasal gündemin oluşmasında önemli bir role sahip olan, özellikle seçim dönemlerinde yaşanan siyasal olayların içeriğini belirlediği bu tür karikatürlerin, bu süreçte siyasal partileri, liderleri ve adayları nasıl yansıttığı, hangi konuları ele aldığı daha da önem kazanmaktadır. Politik karikatür konusunun ele alındığı bu tez çalışmasında, ideolojik olarak farklı yayın politikalarına sahip olan Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Şafak gazetelerinde yayımlanan politik karikatürler 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri örneğinde irdelenmiştir. Bu kapsamda, seçimlerden önceki bir aylık süreç (10 Temmuz-10 Ağustos) ele alınarak, seçim sürecinin politik karikatürlere nasıl yansıtıldığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu seçimin Türkiye'de ilk defa halkın katılımıyla gerçekleştirilmesi dolayısıyla önem kazanan bu çalışmada, söz konusu gazetelerdeki veriler üzerinden neyin gösterilmek istendiği çözümlenip, inşa edilen derin anlamlar göstergebilimsel bir yöntemle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, politik karikatürlerde partilerin ve adayların resmedildiği, adayların kişisel tartışmalarının yanında toplumsal yapıyı ilgilendiren konuların da sergilendiği görülmüştür. Gazetelerin, ideolojilerinin karikatür çizgilerine de yansıdığı tespit edilmiştir. Özellikle bu durumun Cumhuriyet'te yüksek yoğunlukta, Hürriyet ve Yeni Şafak'ta ise, düşük yoğunlukta görüldüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the process of political communication, political cartoons are the types of cartoons appearing in the news papers that act as a bridge between political actors and society in interpreting daily political developments. Political cartoons has a critical view of the structure from power to opposition can be subject to all political actors. Having an important role in forming political agenda, especially in the election period during which the political events determine the content of such cartoons. It is becoming more and more important how the political parties, leaders and candidatesare reflected and addressed in this process. This thesis examined political cartoons and newspapers with ideologically different publishing in the example of Cumhuriyet, Hürriyet and Yeni Şafak have been examined in the case of the 2014 presidential elections. Within this scope, the first month period was taken from the elections and examined how the election process was reflected in the political cartoons. This election has a gain importance because of the turkish people for the first time was participated that and the related subject the data in the newspapers which is wanted to show analyzed and were built that deep meaning was analyzed by adopting a semiotic method. The findings, in addition to the personal debate of candidates, suggest that be exhibited in the subject related to social construction. Especially this case was more high density in Cumhuriyet, but it was observed that this case was loud density in Hürriyet and Yeni Şafak.