Tevessül, istigâse ve teberrük hadisleri
Tawassul, application and seek blessing in the ahadith
  1. Tez No: 502032
  2. Yazar: KEMAL TAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tevessül, istigâse, teberrük, hadis, Hz. Peygamber, Tevessül, istigâse, teberrük, hadith, Prophet (pubh)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Tevessül, istigâse ve teberrük hadislerinin değerlendirilmesinin yapıldığı çalışma her kavramın müstakil olarak incelendiği üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tevessül kavramı ve kısımlarından bahsedilip konu ile alakalı ayetlere işaret edilmiştir. Daha sonra doğrudan tevessül kelimesi ve türevlerinin geçtiği ya da bu manaya gelen ifadelerin bahsedildiği hadisler zikredilmiştir. İkinci bölümde de istigâse kavramı üzerinde durulmuştur. istigâsenin ifade ettiği mana belirtilmiş, örnekleri zikredilerek istigâsenin nasıl ve kimden olması gerektiği hadisler çerçevesinde açıklanmıştır. Hadisleri kaynak göstererek istigâsenin caiz olduğunu söyleyen, buna karşılık ilgili hadisleri tevil veya reddederek cevap veren görüşlere temas edilmiştir. Üçüncü bölüm ise teberrük konusuna ayrılmıştır. Hz. Peygamber'in duası, zatı, abdest suyu veya başka şeylerle teberrükün hadislerde kendisine ne derece yer bulduğu işlenmiştir. Ayrıca bu konuda başkalarının Hz. Peygamber'e kıyas edilebileceğini söyleyen ve buna karşı çıkan görüşler zikredilerek ilgili hadisleri sahih, hasen, zayıf ya da uydurma sayanların gerekçeleri değerlendirilmiştir. Çalışma ulaşılan neticelerin verildiği sonuç bölümü ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study on the evaluation of Tawassul, istigâse and teberrük hadith consists of three main parts in which each concept is examined on its own. In the first part, the concept and parts of Tawassul are mentioned and the relevant verse is pointed out. Then, the hadiths are mentioned, in which the Tawassul words and their derivatives or the expressions about these meanings are mentioned. In the second chapter, the concept of istigâse has been emphasized. The meaning of istigasah is expressed and examples are provided in how and istigase should be explained in the framework of the hadiths. We have presented the views of those who argue that it is permissible in reference to the hadiths and the views of those who make tawil (allegorical interpretation) or reject these intepretations. The third part is devoted to teberrük. Along with the prayer of the Prophet (pubh), personality, ablution water or other things, we examine how much teberruk takes place in the hadiths. In addition, opinions that approve comparison of the Prophet to others and opinions of those who oppose it will be mentioned. The relevant hadiths have been evaluated on the grounds of Ṣaḥīḥ, Ḥasan, Ḍaʻīf and fabricated hadith. In conclusion, the thesis is closed with some concluding remarks.