Ebu'l-Abbâs Abdullah es-Seffâh ve dönemi (750-754)
Ebu'l-Abbâs Abdullah es-Saffâh and period (750-754)
  1. Tez No: 502053
  2. Yazar: BEHMAN CELİLOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abbâsîds call, Ebu'l-Abbâs, caliphate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı Abbasi daveti ve Ebu'l-Abbâs'ın halife oluşundan sonraki dört yıllık dönemi analiz etmekdir. Temeli Ömer b. Abdülaziz döneminde atılan Abbasî ihtilal hareketi Muhammed b. Ali tarafından organize edildi. Onun organize ettiği propaganda faaliyetleri yaklaşık otuz iki yıl boyunca gizli olarak sürdürüldü. Davet sürecini iyi değerlendiren Abbâsîler, planlı bir şekilde Emevî iktidarını yıkmayı başarmışlardır. Kûfe'de iktidarı ele geçiren Abbâsîler 132/750 yılında Abbâsî ailesinden Ebu'l-Abbâs'a biat ederek onu halife ilan etmiştir. O, halifeliği süresince devletin iç istikrarına yönelik politika izlemiştir. Devletin temelini sağlamlaştırma adına Emevî ailesini takip ettirmiş ve onları yakalayıp sert bir şekilde cezalandırmıştır. Sıkı yönetim sonucunda Ebu'l-Abbâs Endülüs toprakları hariç tüm Emevî iktidarına bağlı bölgleri merkezî idareye bağlamayı başarmıştır. Bunun sonucunda ülkenin bazı bölgelerinde merkez yönetime karşı küçük çapta ayaklanmalar olmuştur. Fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ebu'l-Abbâs dört yıllık idareciliği sürecinde devletin geleceğine dair iktisadî, kültürel ve sosyal alanda yapılması gereken ıslahatları gerçekleştirememiştir. Onun halifeliği daha çok Abbâsî Devletinin kuruluş safhasını oluşturmaktaydı . Anahtar kelimeler; Abbâsî daveti ; Ebu'l-Abbâs, halifelik
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze Abbâsîds call and Ebu'l-Abbâs's four years caliphate period. Abbâsîds call based during Umar b. Abdulaziz caliphate under Muhammed b. Ali organizasion. His secret propaganda activities continued thirty two years approximately. Abbâsîds, with their well-evaluated propaganda activities overthrew Umayyads Dynasty. Abbâsîds who had come in power in Kufa 132/750 year, the family obeyed to Ebu'l-Abbâs and declared him as a caliph. During his caliphate he focused on stabilization of the local politics across the country. In order to enhance the state dominance Ebu'l-Abbâs followed Umayyads family and captured them and punished severely. With the martial law Ebu'l-Abbâs succeded to unite all cities under control of the central authtority except Andalus. As a result of this, small upheavals rose against central authtority in some regions, but failed to be succesful. During four years Ebu'l-Abbâs could not realise any reformation in economics and socio-cultural areas towards future. Ebu'l-Abbâs's caliphate period is considered Abbasids establishment phase