Reşat Nuri Güntekin'in Yeşil Gece; Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Nur Baba; Refik Halit Karay'ın Kadınlar Tekkesi romanlarındaki dini motifler
Religious motifs in the novels Yeşil Gece written By Reşat Nuri Güntekin; Nur Baba written By Yakup Kadri Karaosmanoğlu; Kadınlar Tekkesi written By Refik Halit Karay
- Tez No: 502163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ADIYAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Din, Dini Motif, Dini Gelenekler, Toplum, Religion, Religious Patterns, Religious Customs, Society, Novel and Religion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Din, toplu halde yaşayan *insanlara karmâşık toplumsal düzen içerisinde bireylere yol göstermek ve insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamalarını temin etmek için Allah tarafından Peygamberler vasıtasıyla gönderildiği ilahi düzendir. Din, insanın ruhi yapısında var olan inanma arzusunun toplumsal yansımasıdır. Başlangıcı insanlık tarihi kadar eskilere uzanan din, o günden bugüne kadar her dönemde şahısları ve halkları tesir altına alan en önemli etkenlerden biridir. Tarihin çeşitli dönemlerinden bugüne gelen zaman zarfında herhangi bir dini benimsemeyen toplum mevcut değildir. İnsanlığı son derece yakından ilgilendiren dinin toplumsal yaşama etkileri de yabana atılamayacak derece çoktur. Toplumları şekillendiren din, insanlar tarafından çeşitli biçimlerde ifade edilmektedir. Din ile toplum arasında ilişkilerin karşılıklı etkileşim halinde olmasıyla dini semboller oluşmaktadır. Dini sembollerle bireyler; inançlarını, dinî düşüncelerini, dinî yaşayış biçimlerini en güzel biçimde yansıtmaktadırlar. İşte, bu araştırmanın konusu da, Türk edebiyatının önemli yazarları Reşat Nuri Güntekin'in“Yeşil Gece”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun“Nur Baba”, Refik Halit Karay'ın“Kadınlar Tekkesi”romanlarındaki dini motiflerin neler olduğu ve bu dinî ifadelerin Türk Edebiyatı açısından ne şekilde sembolize edildiğidir.
Özet (Çeviri)
Religion is a holy order sent by Allah via Prophets to show the right way to humans living together in the complex social order and to provide a life in the way that suitable for human dignity. Religion is social reflection of will to faith that exists in psychic structure of human. Beginning of religion is as old as human history and since then, it has been the most important factor that affects the humans and societies in each period. During the historical process there has been no irreligious society. In the human history religion is highly important and there are many effects on the communal living. The religion shaping the societies is described in different ways by people. Because of the fact that there is an interaction between the religion and society, the symbols have been occurred. Through religious symbols, individuals can reflect easily their faiths, religious thoughts and way of their religious. They become coherent generally through symbols that reflect different religious terms of social way of lives. Here, in this study, the topic is in the novels of important authors of Turkish Literature“Yeşil Gece”by Reşat Nurti Güntekin,“Nur Baba”by Yakup Kadri Karaosmanoğlu,“Kadınlar Tekkesi”by Refik Halit Karay what the religious patterns are and how these religious expressions are symbolized with regards to Turkish literature.