135 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1205-1207/m.1790-1792.s.1-204)
The transcription and evaluation of Ayntab sheriarecord/registry numbered 135 (H. 1205-1207/ad. 1790-1792. pages 1-204)
- Tez No: 502164
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer'iyye Sicili, Ayntab, Mahkeme, Kadı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı Devleti'nin özellikle şehir tarihi ve araştırmaları için birinci elden kaynaklardır. Bu siciller sayesinde Osmanlı idaresindeki bir şehrin sosyal, siyasi, iktisadȋ, askerȋ vs. tarihi ile alȃkalı önemli bulgular elde edilir. Bu nedenle, devletin tarih aynası konumunda olan siciller incelenmeden Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasȋ, iktisadȋ, adlȋ vs. durumu hakkında doğru bilgilere ulaşmak mümkün değildir.“ 135 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi (H.1205-1207/M.1790-1792.s.1-204)”isimli bu tezimiz, özellikle Gaziantep şehir tarihinin aydınlatılmasına ve daha sonra şehir tarihi çalışan diğer araştırmacılara önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca transkripsiyonu yapılan belgelere tek tek özet yazılarak okuyucuya kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Sheria Court Records are the main end primary sources for researching urban history in Ottoman Empire. Importent evidences in social, political, economic, military history etc. for any city wich under the rule of Ottoman Empire couldbe gained. For that reason, it is impossible to reach true imformation about social, political, economic, forensic situation etc. Without these registries which were in position to Ottoman history mirror. This thesis which is called as transcription and evaluation of Ayntâb Court Sheria Record/Registry Numbered 135 (H.1205-1207/AD.1790/1792. Pages 1-204) will provide important contribution to understandıng city's and for other researches who study urban history. There is also asummary for each transcripted records in order to facilitate undertanding for the readers. Key word: Ottoman Empire, Sheria Record/Registry, Ayntab, Court, Kadı