İsmail Hakkı Bursevî'nin Tuhfe-i Halîliyye adlı eseri (inceleme-metin) (metin −inceleme)
İsmail Hakkı Bursevi's work titled Tuhfe-i Haliliyye (analysis-text)
- Tez No: 502172
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsmâil Hakkı Bursevî, Tuhfe, Tuhfe-i Halîliyye, Celvetiyye, Ismail Hakki Bursevî, Tuhfe, Tuhfe-Khalîli, Celvetiyye
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
İsmâil Hakkı Bursevî(d.1063/1653), (ö.1137/1725) Osmanlı döneminde yaşamış önemliâlim, şâir ve mutasavvıflarından biridir. Dil ve edebiyat ile tefsir, hadîs, fıkıh, kelâm, tasavvuf gibi İslâmi ilimlerle ilgili pekçok telif, tercüme ve şerhleri bulunan Bursevî'nin 120'den fazla eseri vardır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bu eserlerden 9 tanesi tuhfe türündedir. Bu çalışmada, onunhacimce küçük ancak içerik olarak zengin bir muhtevaya sahipolan, îman ve şûbelerine dâirTuhfe'i Halîliyye isimli eseri müellif nüshası (Mihrişah, nr. 165, 98 vr. ) esas alınarak incelenmiştir.Eseringünümüz harflerine aktarımı henüz yapılmamıştır. Tuhfe'i Halîliyye'de muhteva olarak îmân ve bâzı şu'beleri;“tevbe”,“nezâfet”,“kurbân”,“köle âzâdı”,“nasîhat”,“ahde vefâ”,“kırâat-i Kur'ân”,“sünnete uymak”,“zühd”,“âilesini korumak”,“eziyet veren şeyi yoldan kaldırmak”gibi kelâm ve fıkıhlailgili konular tasavvufî bir perspektifte harmanlanmış,konular yer yer şiirlerle açıklamıştır. Tuhfe-i Halîliyye'de faklı konularişlenmiş olmakla birlikte bu konularda tasavvufî perspektifin ön planda olduğu görülmektedir. Çalışmamızda bu perspektif dikkate alına-rak metin incelemesi ve muhteva tahlili yapılmış, eserin müellif hattı olan yazma nüshası matbu nüshalar da dikkate alınarak günümüz harflerine çevrilmiştir.Böylece eseri tanıtarak, İsmâil Hakkı Bursevî'nin fikirlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı amaçlan-mıştır.
Özet (Çeviri)
Ismail hakki: (.1063/1653), (.1137/1725) who lived during the Ottoman period, is one of the important models of scholars, poets and mystics. Besides the language and literature; Bursevî has works more than 120 about İslamic sciences that has copyright, translation and commentrary such as exegesis, hadith, figh, theology. As far as we have determined, 9 works of those are kind of tuhfe. In this study, the Tuhfe-i Halîliyye that is small bulk but has rich faithness content about, has been analyzed. The work hasn't been transferred to the today's letters yet. In the Tuhfe-i Halîliyye, (Mihrişah, nr. 165, 98 vr. )as acontent faith and branch of the repertance, such as nezafet, victim, freeing of slaves, advice, adhere to sunnah, acsetism, protect family and persecutory; remove the torment from the road; topics of the mystics has been blended in thetheologically and;figh some points of topics, have been explained in poetry. In this work, different topics have been examined and also; in these topics, mystic percpective is the leading.In this work,considering this perspective, textual and content analysis has beenconducted the writer of the copy printed copy of the work line has also been taken in to theconsideration. Thus it has been aimed to contributed to a beter understanding of the ideas of the İsmail Bursevî by introducing the work.