Eskişehir'de lisansüstü eğitim alan Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye'yi tercih sebepleri
Reasons why Azerbaijani students in Eskişhehir choose Turkey for graduate level education
- Tez No: 502171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA KIRANLI GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grand Student Project, Education and Cooperation Protocol, State Examination Center, Qualitative Research, Educational Administration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Eskişehir'de lisansüstü eğitim alan Azerbaycanlı öğrencilerin yurtdışında eğitim almak için Türkiye'yi neden tercih ettiklerini, hangi faktörleri göz önünde bulundurduklarını, aldıkları bu eğitimin kendilerine ve ülkelerine nasıl katkılar sağlayacağını ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2017–2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim alan 15 erkek ve 10 kadın toplam 25 Azerbaycanlı öğrencilerden oluşmaktadır. Yapılan görüşmeler içerik analizi ile kodlanarak tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye'yi din, dil ve kültür yakınlığından dolayı tercih ettikleri, Eskişehir'in öğrenciye yönelik uygun yaşam koşullarının olduğu, öğrencilerin ekonomik zorluk yaşadığı saptanmıştır. Öğrencilerin tamamına yakınının eğitim beklentilerinin karşılandığı görüşünde olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin Türkiye'de lisansüstü eğitime karar verirken Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördükleri, farklı çevre tanıma isteğinde oldukları, dil şartının olmamasının etkili olduğu belirlenmiştir. En çok karşılaşılan olumsuzlukların; ekonomik zorluk, yeni çevreye uyumda zorluk ve eve özlem olduğu görülmüştür. Ekonomik zorluk yaşayan öğrencilere yasal düzenlemeler yapılarak kampüs içinde veya dışında çalışmaları için izin sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to put forth why the postgraduate Azerbaijani students studying in Eskişehir prefer Turkey to receive training abroad, what factors they consider, and how the education that they receive will contribute to themselves and their countries. Method: In this research, Phenomenological design, which is one of the qualitative research methods, was used. The study group of this research consists of 25 Azerbaijani students, 15 male and 10 female students studying at Eskişehir Osmangazi and Anadolu University in the academic years of 2017–2018The interviews were coded by content analysis and the themes and sub-themes were created. Results: Azerbaijani students prefer Turkey because of the religion, language, and cultural affinity. They also consider Eskişehir where there are suitable living conditions for students, students have economic difficulties in. It has been determined that nearly all of the students think their educational expectations are met. Conclusion and Suggestions: It has been determined that while they decide to have graduate education in Turkey, the students see Turkey as a brother country and they have a will to experience different environments. It has been determined that half of the students take into account the similarity to their undergraduate departments, no foreign language requirements are effective. The most common problems are; economic difficulty, difficulty in adjusting to the new surroundings, and longing for the home. Students with economic difficulties may be permitted to work within the campus or outside the campus by making legal arrangements.