Doğrudan yabancı yatırımlar istihdam ilişkisi: Türkiye örneği
The effect of foreign direct investment on employment: Turkey case
  1. Tez No: 502228
  2. Yazar: NECAT AYAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN GÜREŞÇİ PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, İstihdam, Zaman Serisi Analizi, Foreign Direct Investment, Employment, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) iç finansman kaynaklarını etkin kullanmadıkları ve istihdam sorununa köklü çözümler üretmedikleri için doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) önemli bir dış finansman kaynağı haline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de DYY'nin istihdam üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Dünya Bankası verilerinin kullanıldığı çalışmada 1990-2016 dönemi için istihdam fonksiyonu tahmin edilmiştir. Literâtürde DYY'nin istihdam üzerindeki etkilerine yönelik birçok çalışma yapılmasına rağmen, istihdamın DYY'den olumlu ya da olumsuz etkilendiğine yönelik bir görüş birliği oluşmamıştır. DYY'nin istihdamı ne yönde etkileyeceği; DYY'nin yapıldığı ülkenin siyasi ve ekonomik durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Zaman Serisi Analizi yönteminin kullanıldığı çalışma sonuçlarına göre, DYY ile istihdam arasında uzun dönemde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Dolayısıyla, Türkiye açısından doğrudan yabancı yatırımların istihdama katkısını artırmak için en kritik nokta, DYY'nin istihdam artırıcı sektörlere yönelmesi ve bu sektörlerde DYY yapılabilmesi için gerekli avantajların sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Since developing countries do not use their domestic financial resources effectively and produce radical solutions for the problem of employment, Foreign Direct İnvestment (FDI) has become an importnant external financing source for these countries. The main purpose of this study is to investigate the effects of FDI on the employment in Turkey. Using dâta from The World Bank, employment function estimated for the 1990-2016 period. Despıte a lot of study in literatüre for he ımpact of FDI on the employment, there is not a consensus how employment affected: positive or negative. How FDI affect the employment may differ according to the political and economic situation in a country. According to the study results that found by using Time Series there is a relationship betwen FDI and employment. Therefore, ın terms of Turkey the most critical point for increasing the effect of foreign dircet investment on the employment is that, the FDI should be directed towards the industries or production sectors and the necessary advantages must be provided.