A cone beam computed tomography image analysis method to evaluate the inferior alveolar nerve canal with its associated anatomical structures and variations: A retrospective study
İnferior alveolar kanalın anatomik yapısının ve varyasyonlarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile metodolojik analizi: Retrospektif çalışma
  1. Tez No: 502292
  2. Yazar: MERVET EL-ZUKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIBT, görüntü analiz yöntemi, Alt Alveolar Sinir Kanalı, Mandibular Kanal, Retromolar Kanal, Aksesuar Mental Foramen, Ön Loop, Mandibular İnsiziv Kanal, Yan Lingual Damar Kanalı, Nütrisyonel Kanallar, Lingual Kanallar, Lingual Foramen, CBCT, image analysis method, Inferior Alveolar Nerve Canal, Mandibular Canal, Retromolar Canal, Accessory Mental Foramina, Mental Canal, Anterior loop, Mandibular Incisive Canal, Lateral Lingual Vascular Canals, Nutrient Canals, Lingual Canals, Lingual Foramen
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İnferior Alveolar Sinir Kanalının (İASK) bağlantı ve variyasyonlarının Konik Işıklı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile sistematik bir metod oluşturmak ve Mandibular Foramenden (MaF) başlayıp Mental Foramen (MeF) ile devam edip Mandibular Insiziv Kanalının (MİK) orta hat bölgesine kadar olan İnferior Alveolar Sinir Kanalının ve uzantısının KIBT ile gözlenebilen ve devam eden bir kanal olduğunu kanıtlamaktır. Materyal Method: Bu çalışma, 200 hastanın KIBT görüntülerini retrospektif ve kesitsel olarak çeşitli parmetreler kullanılarak iki Ağız-Diş-Çene Radyolojisi uzmanı tarafından değerlendirildi. Parametreler: Mandibular Foramen (MaF), Mandibular Kanalların Tipleri (MaK), MentalForamen (MeF) , Mental Kanal türleri dahilinde: uzunluk, simetri ve açısallıkları, Mandibular İnsiziv Kanal (MİK) görünürlüğü, Lateral Lingual Vascular Kanalların türleri (LLVK); Uzunluk, yükseklik, yönlendirme, konum ve açılma açısı, Besleyen Kanal (BK) sayıları ve diş aralığı ve aynı zamanda Lingual Foramen (LF) ve Lingual Foramenin bağlantılı kanal (LFBK) türleridir. Bunlar sayıya, yönlendirmeye, genialtüberküllere ve açılma açısı ve konuma göre değişir. Bulgular: MİK'in görünürlüğü 200 (%100) görüntüde tespit edildi. Cinsiyet ve ölçülen tüm görüntü parametreleri arasında, sağ ve sol MaK uzunluğu, sağ LLVK aralığı ve genial tüberküloz ile ilişkili LC konumu istatistiksel olarak anlamlıdır; sırasıyla 0.000, 0.006, 0.002 ve 0.020'dir. LLVK' lerin yönleri ile ölçüm alanındaki LLVK' lerin yüksekliği arasında güçlü bir pozitif korelasyon vardır. Sağ taraftaki MeK yönleri ile sol taraftaki MeK yönleri arasında, sağ ve sol MeK uzunlukları arasında ise orta derecede pozitif bir korelasyon vardır. LLVK sayısı ile sağ taraf arasındaki uzunluk ile solda taraftaki LLVK sayısı ve uzunluğu arasında, bir kanal olduğu zaman sağ LLVK' lerin yönü ile sol LLVK' lerin yönleri arasında, MaK sayısı arasında- sağ ve sol taraftaki MaK sayıları ile tek başına sol taraftaki MaK sayıları aynı taraftaki MeF sayıları arasında zayıf bir pozitif korelasyon vardır. Sonuç: Diş implantlarının AASK çevresinde cerrahi olarak yerleştirilmesinden önce, beklenmedik risklerin ortaya çıkma potansiyelinden kaçınmak için o çevredeki değişken değerler ve anatomik varyasyonları da dikkate alarak“Radyoloji Raporu”değerlendirmesine 'KIBT Görüntü Analizi Sistematik Yöntemi'nin de dahil edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to produce a systematic method of CBCT image analysis to investigate the Inferior Alveolar Nerve Canal (IANC) trajectory along with its associations and variations and to provide evidence that the visibility of the IANC and its prolongation on CBCT imaging can be detected as a one continuous component, starting from the Mandibular Foramen (MaF) through the Mental Foramen (MeF), and ending as the Mandibular Incisive Canal (MIC) at the midline region. Materials and Methods: This study was a retrospective, cross-sectional review of CBCT images from 200 patients were evaluated by two Dentomaxillofacial radiologists, identical method to investigate the following image parameters: Mandibular Foramen (MaF), types of Mandibular Canals (MaC), Mental Foramen (MeF), types of Mental Canals including: length, symmetry and angulations, visibility of Mandibular Incisive Canal(MIC), types of Lateral Lingual Vascular Canals(LLVCs); including length, height, orientation, location, and opening aspect, Nutrient Canals (NC) number and range between teeth, as well as types of Lingual Foramen (LF)and their associated canals(LC); according to number, orientation, location in relation to the genial tubercles and opening aspect. Results:The visibility of the MIC was detected in the 200 (100%) images.In regards to gender, andamongst all the measured image parameters,the right and left MeC length, the LLVCs range on the right side, and theLC location in relation to genial tuberclesare statistically significant; 0.000, 0.006, 0.002 and 0.020respectively.There was a strong positive correlation between the LLVCs' orientation and the LLVCs' heightat the measurement site.There was a moderate positive correlation between the MeC orientations on the right side with that on the left side, and between the MeC lengths on right and left sides.There was a weak positive correlation between the LLVCs number and length on the right sideand the LLVCs number and length on the left, between the right LLVCs' orientation and the left LLVCs' orientation when there was one canal, between the number of the MaCon the right and left sides, andbetween the number of the MaCon the left side and the number of MeFon the same side. Conclusion: To avoid the potential of any unexpected risks,prior to surgical insertion of dental implants in the vicinity of the IANC, and in consideration to the variable values, and anatomical variation and associations at that vicinity; the inclusion of a“systematic method of CBCT image analysis”evaluation in the“Radiology Report”is essential.