Pisidia bölgesi dioskurlar ve Tanrıça kültü
Pisidia region dioscurs and Goddes cult
- Tez No: 502570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE AYÇA POLAT BECKS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Dioskurlar, Adak Yazıtları, Tanrıça, Burdur Müzesi, Atlı Tanrı, Pisidia, Lykia, Kabalia, Dioscurs, Votive Inscriptions, Goddess, Burdur Museum, Cult, Rider god, Pisidia, Lykia, Kabalia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Pisidia Bölgesi'ndeki Dioskurlar genellikle ortada yer alan bir Tanrıçaya veya hilal motifine yönelirken tasvir edilirler. Dioskurlar, mitolojilerden bilindiği kadarıyla sonradan tanrısal özellikler kazanmışlardır. Genel olarak Dioskurlar ve/veya Tanrıça yıldız ve hilal motifleriyle tasvir edilmişlerdir. Bu motifler Dioskurlar ve/veya Tanrıçayla ile birlikte tasvir edilme nedenleri gökyüzü ile bağlantılı olmalarından kaynaklanmaktadır. Dioskurların arasında yer alan Tanrıçanın kimliği tartışma konusu olmakla birlikte genellikle hilal motifi ile simgelenmesinden dolayı Artemis, Selene veya Hekate olabileceğine dair görüşler vardır. Betimlenen üçlü grup içinde Tanrıça, tüm eserlerde cepheden ve giysisnin, khtion, manto ve örtüden oluşmaktadır. Başının üzerindeki kalathos motifi ile de sık tasvir edilmiştir. Dioskurlar ve/veya Tanrıça ile birlikte tavir edilen Adak kabartmaları, Anadolu'da özellikle Pisidia, Lykia ve Kabalia bölgelerinde yaygın olarak görülür. Anadolu dışında Yunanistan, Mezopotomya, Mısır, Rusya ve Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir alanda yayılım görmektedir. Pisidia Bölgesi'ndeki eserler, M.S.2 yüzyıldan M.S.4 yüzyılın başlarına kadar farklı tiplerde üretilmiş, Pisidia'nın antik toprağından çıkmış, yerel özellikler gösteren önemli bir kült gurubunda değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
The Dioskurs in the Pisidia region are generally depicted as being directed towards a middle goddes. Dioscurs, as far as they are known from the mythology, have acquired god like characteristicts afterwards. In general, Dioscurs or goddess are depicted with star and crescent motifs. These motifs are associated with the Dioscurs or goddess, and their reasons for being connected with the sky. There is a view that the goddess between the Dioscurs may be Artemis Ephesia or Hekate triformis because it is often symbolized by the crescent motif, with the identity being the subject of debate. Vow glyphes depicted side by side with Dioscurs and the Goddess are seen in Anatolia especially in Pisidia, Lykia and Kabalia. They are widespread outside of Anatolia, such as Greece, Mesopotamia, Egypt, Russia and North Africa. Works in the Pisidia region were produced in different types between A.D.2nd century and 4th century. They are assesed in an important cult group showing local characteristics from the ancient land of Pisidia.