Kamuda etkinlik, verimlik ve e-imza: Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü örneği
- Tez No: 502577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Verimlilik, Kamu Yönetimi, e-Devlet, e-İmza, DYS (Doküman Yönetim Sistemi), Efficiency, Productivity, Public Administration, e-Government, e-Signature, DMS (Document Management System)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler, devletleri yapısal bir dönüşüme zorlamaktadır. Bu açıdan e-Dönüşüm ve e-Devlet uygulamaları, teknolojik gelişmelerin kamu yönetimine uygulanması açısından çok önemli olgulardır. Kamu yönetiminde etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasında e-Devlet uygulamaları katkı sağlamaktadır. e-İmza uygulaması da e-Devletin bir parçası olarak kamu kurumlarında uygulanmaya başlanmıştır. Bu tezin amacı, e-İmzanın kamu yönetiminde etkinlik ve verimlilik artışına sağladığı katkıyı ele alıp; Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü örneğini incelemektir. İnceleme sonucunda, e-İmzanın kamu yönetiminde etkinlik ve verimlilik artışı sağlamada başarılı olduğu konusunda genel bir yargıya varılmış; e-İmza ve DYS uygulamalarının eksik yönleri ve problemleri açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies are pushing for a structural transformation of states. In this respect e-Transformation and e-Government applications are very important in terms of applying technological developments to public administration. E-Government applications contribute to increasing efficiency and productivity in public administration. The e-signature application has also started to be implemented in public institutions as part of the e-Government. The aim of this thesis is to examine the contribution of e-Signature to efficiency and productivity increase in public administration; Adana Provincial Directorate of National Education. As a result of the review, a general judgment was made that the e-Signature was successful in achieving efficiency and efficiency gains in public administration; The missing aspects and problems of e-Signature and DMS applications are revealed.