Mersin'in Akdeniz ilçesinde kentsel dönüşüm: Bahçe, Barış, Mahmudiye ve Turgutreis mahalleleri örneği
Urban transformation in Akdeniz district of Mersin: Bahçe, Barış, Mahmudiye and Turgutreis neighborhoods case
  1. Tez No: 502708
  2. Yazar: SERKAN KAKIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşüm Projeleri, Kaçak ve Plansız Yapılaşma, Akdeniz Belediyesi, Urban Transformation, Urban Transformation Projects, Illegal and Unplanned Housing, Akdeniz Municipality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Toplumlar, 19. Yüzyıldan günümüze gelişim, değişim ve dönüşüm süreçlerinden geçerek hızlı bir kentleşme süreci yaşamıştır. 1950'li yılların başından itibaren şehirlere yönelik plansız, programsız ve denetimsiz gerçekleşen yoğun göç ve ihmal edilmişlik sonrasında kaçak yapılaşma, gecekondulaşma, imar mevzuatı ile şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı yapılaşma, sağlıksız ve düzensiz bir kentleşme sürecinin yaşanmasına neden olmuştur. Kentlerde yaşanan bu sosyal ve mekânsal sorunlara çözüm olarak kentsel dönüşüm projeleri başlamıştır. Özellikle 2000`li yıllar sonrasında Belediyelerin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm projelerinde yer almasıyla devletin, kentsel dönüşüme müdahale eden bir görünüm arz ettiği ortaya çıkmaktadır. Mersin`in kentsel gelişim sürecinde, özellikle 1980 sonrasında, yurttaşlar işsizlik, yoksulluk, geçim sıkıntısı, eğitim, sağlık, konut, ulaşım, kentsel altyapı, çevre, güvenlik, suç, kimlik, uyum, kentlileşme gibi konularda önemli sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Özellikle göçün yoğunlaştığı Akdeniz İlçesinde yer alan mahallelerde bu sorunlar daha belirgin gözlenmektedir. Kentsel dönüşüm uygulaması düşünülen Bahçe, Barış, Mahmudiye ve Turgutreis mahallelerinin kendine özgü koşulları, anket çalışması, medya haberleri, analiz çalışmaları, beklentiler ve hedefleri sosyal, ekonomik, yasal-yönetsel, planlama ve tasarımsal açılardan araştırılarak kentsel dönüşümün geleceğine yönelik muhtemel sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Societies came across to change and transformation and experienced a rapid urbanization from 19th century to today. After early 1950s as a result of unplanned and uncontrolled heavy migration and ignorance, illegal settlement, unhealthy urbanization, settlement contrary to public housing legislation and urban planning principles have been a common phenomena. As a result of these social and spatial problems and as a response to these issues urban transformation projects came to practice. Especially after 2000s Municipalities, Public Housing Administration and Ministry of Environment and Urbanization took important roles in urban transformation projects. Therefore we witnessed important state interference in the process of urban transformation. In the urban development of Mersin, especially after 1980s, citizens faced with important problems such as unemployment, poverty, education, healthcare, housing, transportation, urban infrastructure, environment, security, crime, identity and integration. These issues especially witnessed heavily in neighborhoods located in Akdeniz District. Urban transformation and renewal projected in Bahçe, Barış, Mahmudiye and Turgutreis neighborhoods of Akdeniz District have been evaluated in this study with the help of survey, media news, analytical studies, expectations and aims. Consequently, economic, social, legal-administrative, planning and design aspect of project and possible results of urban transformation in these neighborhoods have been exhibited.