Yeni medya çağında fotoğraf estetiğinin yeniden kurgulanması
Reconstruction of the aesthetic of photography in the new media age
- Tez No: 502734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL ÖZEL SAĞLAMTİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Dijital Sanat, Fotoğraf, Biçimsel Estetik, The New Media, Digital Art, Photography, Formal Aesthetics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bilgisayar teknolojilerinin ortaya çıkmasının ardından, geleneksel medya araçları sayısallaşarak yeni medya araçlarına dönüşmüştür. Medya araçlarının yazılım ve kodlardan oluşan yeni bir ortama geçiş yapması, kitle iletişim araçlarının yapısının yanında, sanat eserlerini de farklı bir ortama taşımıştır. Geleneksel sanat türleri kendilerini yeni formlar içerisinde bulmuş ve hem üretim araçlarını hem de biçimsel kodlarını değiştirmiştir. Işığın kaydedilmesiyle başlayan teknolojik ilerlemeler fotoğrafın icat edilmesinin önünü açmış, analog verilerin sayısal veri olarak saklanabilmesinin ardından ise fotoğraf dijitalleşerek yeni medya ile tanışmıştır. Dijitalleşmeyle birlikte yeni medya sanatı içerisinde yer alan fotoğraf, başlangıçta yalnızca teknolojik bir dönüşüm geçirse de özellikle bilgisayar ve yazılım gibi araçlar sayesinde biçim olarak değişim göstermeye başlamıştır. Fotoğraf kâğıda basılı bir sanat olmaktan çıkmış ve internet üzerinden sergilenerek maddesel özelliğini kaybetmiştir. Bu tez çalışmasında, yeni medya çağında fotoğraf estetiğinin değişimini incelemekte, fotoğrafın yeni medyaya özgü türleri tanımlanmakta ve yeni üretim araçları ile birlikte değişen estetiği, biçimsel kodlar üzerinden analiz etmektedir. Çalışmanın analiz bölümünde sanat eserlerinde“biçimsel analiz”için kullanılan vurgu, denge, hareket, desen, oran/orantı, renk ve birlik gibi tasarım prensipleri örnek fotoğraflar üzerinden çözümlenmektedir.
Özet (Çeviri)
After the emergence of computer technologies, traditional media tools have become digitized into the new media tools. The transition of media tools led arts as well as the structure of mass media to a new medium composed of software and code. Traditional art forms have changed both the means of production and the formal codes, founding themselves in new forms. The technological advances that started with the recording of the light opened the way for the invention of photography, and after the analog data could be stored as digital data, the photograph was digitized and met with the new media. The photograph, which was included in the new media art with digitalization, initially underwent only a technological transformation, but then particularly, thanks to tools such as computers and software, it also changed in form. Photography which was only an art printed on paper, has lost its materiality when it has been exhibited on the internet. This study, review the change of photography aesthetics, identify specific types of new media photography and analyze the changing aesthetics with the new production tools through formal codes, in the era of the new media. In the final section of this study, the“formal analysis”method is used to analyze defined sample photographs by examining their design principles; which consist of balance, movement, pattern, ratio/proportion, color and unity.
Benzer Tezler
- Dünyada ve Türkiye'de sayısal fotoğraf tartışmaları sayısal medya çağında fotoğraf
Digital photography discussions on both world and Turkey photography at the age of digital media era
TOLGA HEPDİNÇLER
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Güzel SanatlarAnkara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF.DR. AHMET TOLUNGÜÇ
- Siberpsikoloji çağında mutluluk belleği: Deneyimlenen mutluluğun sosyal medyada dönüşümü
Happiness memory in the age of cyberpsychology: Transformation of experienced happiness in social media
RABİYA SALTİK
Doktora
Türkçe
2021
Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ŞEYDA BARLAS BOZKUŞ
- Bilgi çağında sanatçının ekosistemi: Sanatın çevresine konumlanmış ekonomi
The artist's ecosystem in the information age: How economy surrounds the art
MEHMET ERAY KORKUT
- Aktivist bir eylem pratiği olarak fotoğraf sanatı
Photography art as a practice of the activist movement
ÖZLEM DEMİRCAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Sahne ve Görüntü SanatlarıDokuz Eylül ÜniversitesiFotoğraf Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. SADIK TUMAY
PROF. DR. BARIŞ ÇOBAN