Yunan tarih yazıcılığında Mora isyanı ve Yunanistan'ın bağımsızlığı (1821-1829)
The Morean revolt and the independence of greece in Greek historiography (1821-1829)
- Tez No: 502754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yunan Tarih Yazıcılığı, Mora İsyanı, 1821, Osmanlı Hâkimiyeti, Patrikhane, Greek Historiography, The Morean Revolt, 1821, Ottoman Domination, Patriarchate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Çalışmamızda, Osmanlı hâkimiyetindeki Rumların yaşam şartları ile 1821 yılında başlayan ve dokuz yıl süren bir mücadelenin ardından bağımsız bir Yunanistan devletinin kurulmasıyla neticelenen isyan sürecini Yunan tarih yazıcılığının gözünden incelemeyi amaç edindik. Bu maksatla Rumların Osmanlı Devleti hâkimiyetine girdikleri dönemden bağımsızlıklarını kazandıkları 1829 yılına kadarki dönem hakkında Çağdaş Yunan dilinde yazılmış kaynakları inceledik. Bununla birlikte konu bütünlüğünü sağlamak ve varsa Türk tarih yazımı ile bariz farkları ortaya koymak maksadıyla Türk tarihçilerin de görüşlerine yer verdik.“Yunan Tarih Yazıcılığında Mora İsyanı ve Yunanistan'ın Bağımsızlığı (1821-1829)”isimli tezimiz, önsöz ve giriş dışında dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, bugünkü Yunanistan Devleti'ni oluşturan bölgelerin fethedilmesi ile başlayan ve yaklaşık 400 yıl süren Osmanlı hâkimiyeti boyunca Rumların yaşam şartları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Rum toplumunda öne çıkan unsurlar ile Rumları isyana götüren sebepler incelenmiştir. 1821 isyanından önce yaşanan diğer Rum isyanlarının da incelendiği üçüncü bölümde esas olarak Mora İsyanı, Osmanlı Devleti'nin gösterdiği reaksiyon, büyük devletlerin isyan karşısındaki tutumları ve yaşanan muharebeler detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise, büyük devletlerin müdahalesi sonucunda isyanın sona ermesi, Yunanistan'ın bağımsızlığını elde etmesi ve ulus inşa çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to review the rebellion period through the perspective of Greek historiography resulted in an independent foundation of a Greek state after 9 years of struggle beginning in 1821 with the living conditions of Greeks under the Ottoman domination. For this purpose, we have studied sources written in Modern Greek language regarding from the period when they first came under Ottoman domination to 1829, when they gained their independence. In addition to this, to provide unity and to reveal obvious differences with Turkish Historiography, if there are, we asked the opinions of Turkish historians. Our thesis named as "The Morean Revolt and The Independence of Greece in Greek Historiography (1821-1829)'' consists of four sections besides the preface and the introduction. In the first section, the living conditions of Greeks under Ottoman domination for about 400 years, beginning with the conquering of the regions, where today forms the Greek State has been informed. In the second section, outstanding factors in the society of Greeks under Ottoman domination and the reasons for their rebellion have been reviewed. In the third section, where other rebellions of Greek under Ottoman domination before the 1821 rebellion has been reviewed; mainly the Mora rebellion, the reaction of the Ottoman Empire, attitudes of other nations against rebellions and battles have been explained in details. In the fourth and last section, the end of the rebellion as a result of interference of great powers, the declaration of Greek independency and nation-building studies have been reviewed.