Kovargeriya Zarokan li başûrê Kurdistanê (Minak: Kepir)
Kuzey Irak'ta çocuk gazeteciliği (Örnek- Kepir)
- Tez No: 502784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gazeteciliği, Içerik, Şekil, Gazetecilik sanatı, Aditör, Children's Press, From, Content, Arts of the Press, Direkting the Press
- Yıl: 2018
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma:( Kuzey Kürdistan'nde Çocuk Gazetecilği (Örnek- Kepir)) Bu çok önemli bir konudur, çünkü gazetecilik büyük bir hüner ve çalışkanlık gerektirir. Hele ki çocuklarla alakalı ise önemi daha da artar. Çünkü çocuklar bir milletin geleceğidir. Gazetecilik çocukları bedensel, düşünce, toplumsal, davranış gibi yönlerden eğitmek ve yetiştirmek için kullanılabilecek önemli yollardan birisidir. Dolayısıyla bu araştırmada çocuk gazete ve dergilerinde yer alan konuların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmamızda, incelemeler neticesinde öncelikle üç önemli bölüm şu şekilde saptanmıştır: Birinci Bölüm: Çocuk gazeteciliğinin, Dünya'da, Kürdistan çevresinde ve Kürdistan'da çıkarılmaya başlama tarihi , tarihsel gelişimi anlatılmış ve eğitim ve kültürel açılardan önem ve amacından bahsedilmiştir. İkinci Bölüm: Şekil ve içerik bakımından çocuk gazete ve dergilerinin çeşitlerinden bahsedilmiş,yine çocuk gazete ve dergilerinin sekiz özelliğinden anlatılmış ve bazı sıkıntıları ortaya konmuştur. Üçüncü Bölüm: Kepir dergisi ve Duhok'ta çıkarılan çocuk dergileri şekil ve içerik bakımından değerlendirilmiş ve araştırma bir sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is about : (Child Journalism In North Kurdistan (sample: Kepir)) This is very crucial topic because journalism requires dexterity and hard-working. Even more, if it is about children, the importance increases because children are the future of a nation. Press is an important means to educate children's minds and develop a sound base for their behaviors. It even helps them with their corporal development and integration to the society. All these considered, it is aimed to investigate these topics in the newspapers and magazines for children. In our study, the three important topics were determined as follows: Chapter one: the dates were investigated when the press for children started to develop in the World, around Kurdistan and in Kurdistan itself. The history of this kind of press was mentioned and the importance and the aim was illuminated as far as the aspects of culture and education were concerned. Chapter two: The types of children's newspapers and magazines are mentioned in terms of form and content. Eight features of children's newspapers and magazines were described and some problems were revealed. Chapter three: The Kepir magazine and the children's magazines published in Duhok have been evaluated in terms of form and content and the research has been concluded.