14-17 yaş grubundaki aktif spor yapan ve yapmayan kız öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının ve beslenme bilinç düzeylerinin incelenmesi
An examination about the nutritional habits and nutrition-consciousness level of the girl students who are between 14 and 17 years old and do sports actively
  1. Tez No: 502826
  2. Yazar: AYHAN KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK SAÇAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme bilinç düzeyi, Beslenme alışkanlıkları, 14–17 yaş grubundaki kız öğrenciler, Level of eating awareness, eating habits, girl students who are between 14 and 17 years old
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
14 – 17 YAŞ GRUBUNDAKİ AKTİF SPOR YAPAN VE YAPMAYAN KIZ ÖĞRENCİLERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ VE BESLENME BİLİNÇ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Ayhan Kurt Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Haluk Saçaklı Eylül 2017,58 Bu çalışmada, 14–17 yaş grubundaki aktif spor yapan ve yapmayan kız öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve bilinç düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma İstanbul ili Esenyurt ilçesinde bulunan Esenyurt Anadolu Lisesi ve Toki Ali Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kız öğrencileri ile üzerinde anket çalışması düzenlenerek hazırlanmış öğrencilere kişisel yönleri, alışkanlıkları ve beslenme bilinç düzeylerini belirlemek amacıyla 25 adet soru sorulmuştur. Tespit edilen sonuçlar SPSS 21.0 istatistik tanımlayıcı testi uygulanarak analiz yapılarak hazırlanmıştır. Aktif spor yapan kız öğrenciler ve yapmayan kız öğrenciler karşılaştırıldığında, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilinç düzeyleri, antrenman öncesi ve bitiminde beslenme alışkanlıkları açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak; aktif spor yapan kız öğrencilerin yeterli bilgi ve bilinç düzeyine sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin bilgi kaynağı olarak antrenörlerinin yanında yazılı ve görsel medya önemli yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN EXAMINATION ABOUT THE NUTRITIONAL HABITS AND NUTRITION-CONSCIOUSNESS LEVEL OF THE GIRL STUDENTS WHO ARE BETWEEN 14 AND 17 YEARS OLD AND DO SPORTS ACTIVELY Ayhan Kurt Department Of Coaching Education Movement and Training Sciences Post Graduate Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Haluk Saçaklı September 2017,58 In this study, it is aimed to determine the eating habits and awareness levels of girl students who are between 14 and 17 years old and do sports. The study has been carried out with the students of Esenyurt Anadolu High School and Toki Ali Duran Mesleki ve Teknik Anadolu High School. The sudents who have participated in this study have been asked 25 questions with the aim of determining the personal characteristics, eating habbits and levels of eating habbits awareness. The obtained data have been analyzed by apply the descriptive statistic, chi-square test with SPSS 21.0 packaged software. When this girls who do sports actively and the girls who do not sports actively are comopared, there is not a significant difference in eating habits, awareness of eating levels in before and after the sports competition. Consequently, it has been determined that the girl students who do sports actively do not have enoug information and awareness level.Beside the trainers, printed and visual media are importand as source of information fort the students.